A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старокозацька громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Звіт сільського голови про роботу виконавчого комітету та виконавчих органів Старокозацької сільської ради за 2023 рік

Дата: 16.02.2024 15:04
Кількість переглядів: 88

    Фото без опису

 Відповідно до п.9 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»  сільський голова звітує про діяльність виконавчих органів ради. Звіт – це гарна можливість підбити підсумки зробленого, згадати про основні досягнення, здобутки та перемоги року, поділитися пріоритетними планами на майбутнє.

       Виконавчі органи сільської ради публічні і відкриті у своїй діяльності, про  що свідчить робота з прийнятих документів на  засіданнях виконавчого комітету, робота комісій при виконкомі, а також  щоденні новини про життя громади. Створено нову версію офіційного сайту сільської ради, яка повністю відповідає вимогам зі створення (модернізації) офіційних веб-сайтів (веб-порталів) органів виконавчої влади, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2019 р. № 493. Вони своєчасно наповнюються та оновлюються. Сайт легкодоступний та відкритий для жителів та гостей громади. Сайт пристосований для людей з вадами зору. За поточний рік на сайті  розміщено 291 новин, оголошень, анонсів.

       28 грудня 2017 року  створено офіційну сторінку сільської ради у Facebook, на сьогодні вона має 3100 підписників,  2080 публікацію  та офіційну сторінку сільської ради у Instagram, 2770 підписників, 778 публікацій . Постійно ведеться робота по її наповненню інформаційними матеріалами.

Виконавчий комітет Старокозацької сільської ради,  як виконавчий  орган  місцевого  самоврядування, дотримується зазначених законодавством принципів законності, гласності, колегіальності, поєднання місцевих і державних інтересів.

За напрямками роботи у 2023 році були розглянуті слідуючи питання:

 

 У сфері соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку:

 

      За 2023 рік до Старокозацької сільської ради надійшло всього 386 звернення, з них - 141 звернень надійшло поштою, 245 – на особистому прийомі.

      За видами звернень - 386 заяв, скарг - 0. За статтю всього звернень 124 чол., 246 - жінки. Звернень громадян  за суб’єктом – 370 індивідуальних, колективне - 16. За категоріями авторів всього звернулося 2 чол.- учасник бойових дій, 23 чол.- інвал. I та II групи, 17 – один. матері, 25 чол. – з багатодітних сімей, 17 осіб – члени АТО, 4 – внутрішньо переміщенні особи.

      Всього звернень за соціальним станом їх авторів – 126 чол. пенсіонерів, 1- журналіст, 25 робітників, 34 селян, 17 працівників бюджетної сфери, 3 чол. – держслужбовець, 27 чол. військовослужбовців, 17 підприємців, 114 безробітних, здобувачі освіти – 1, інші особи – 21.

     За результатами розгляду звернень сільською радою та її виконавчим комітетом було вирішено позитивно – 41, дано роз’яснення – 317,  пересланих за належністю – 15, вживаються заходи – 1, відмовлено у задоволені – 6, звернення що не підлягає розгляду  - 2, чекають на відповідь – 4.

       В зверненнях громадян були порушені такі питання :

Аграрної політики і земельних відносин  - 29

Транспорт і зв'язок – 2

Соціального захисту  - 116

Праці і заробітної плати – 26

Охорони здоров’я- 20

Комунального господарства – 32

Житлового господарства – 73

Житлова політика – 33

Екології- 8

Законності та правопорядку –8

 Сімї, дітей, молоді – 24

 Культура та культурне спадщина – 1

 Інформаційна політика, діяльність засобів масової  інформації – 1

 Діяльності органів місцевого самоврядування – 34.

     Всі звернення громадян розглядаються в терміни, передбачені чинним законодавством. Заявникам було надано або усну відповідь під час особистого прийому, або, при необхідності, письмову. З питань, які розглядались на засіданнях виконкому  – на руки видані рішення.

Як голова громади, намагаюсь побудувати злагоджену, відкриту роботу депутатського корпусу, виконавчого комітету та працівників сільської ради. 

      Впродовж 2023 року проведено 15 засідань виконавчого комітету, на яких було розглянуто 333 питань, по 332 з них було прийнято рішення.

    Виконавчий комітет координує роботу відділів, підприємств та установ, що належать до комунальної власності територіальної громади. Безпосередню роботу по розгляду планових питань та звернень, підготовці проектів рішень виконавчого комітету та сільської ради, контролю за виконанням прийнятих рішень по питаннях, віднесених до компетенції органів місцевого самоврядування здійснює сільська рада. Для реалізації нових повноважень та завдань впродовж звітного періоду вносились зміни до штатної чисельності сільської ради.

             Робота сільської ради здійснюється у відповідності до затверджених планів роботи виконавчого комітету та завдань, що ставляться на планових нарадах у сільського голови, на яких розглядаються та вирішуються поточні питання і визначаються шляхи вирішення проблемних та перспективних питань. За підсумками нарад відповідальним виконавцям давались відповідні доручення.

Виконавчий комітет Старокозацької сільської ради, як орган місцевого самоврядування  виконує делеговані повноваження органів виконавчої влади. В своїй роботі виконавчий комітет керується Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими нормативно-правовими актами на забезпечення реалізації делегованих повноважень органів виконавчої влади.

В галузі бюджету, фінансів і цін:

Робота Управління фінансів Старокозацької сільської ради у 2023 році була направлена на організацію та здійснення функцій по виконанню планових показників доходної та видаткової частин бюджету, контролю за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу, координацію діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету Старокозацької сільської ТГ, відповідно до норм бюджетного законодавства України в умовах військової агресії рф.

У процесі виконання покладених на Управління фінансів завдань, воно співпрацює із Головним управлінням ДПС в Одеській області ДПС України,  Головним управлінням Державної казначейської служби України в Одеській області та УДКСУ  у Б-Дністровському районі, департаментом фінансів Одеської ОДА, Білгород-Дністровською  районною радою, державною адміністрацією та її структурними підрозділами,  з підрозділами виконкому сільської ради, розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів усіх рівнів.

Управлінням здійснюється робота по розробці проєктів нормативних актів сільської ради та її виконкому з питань затвердження та виконання сільського бюджету, тощо. Так, за 2023 рік управлінням підготовлено 59 проектів таких актів, у тому числі:

-  два проекта рішень виконавчого комітету , що стосуються бюджету та змін до нього;  

- десять проектів рішень сільської ради про внесення змін та доповнень до бюджету Старокозацької сільської ТГ;

 - чотири проекту рішень про  затвердження звіту про виконання сільського бюджету: 1 за 2022 рік та 3 поквартальних звітів за 2023 рік ;

- проект рішення виконавчого комітету «Про схвалення проекту рішення Старокозацької сільської ради «Про бюджет Старокозацької сільської територіальної громади  на 2024 рік»

-тридцять шість рішень: стосовно міжбюджетних трансфертів, резервного фонду, затвердження програм та звітів по ним;

- п'ять  проектів розпорядження голови сільської ради, у тому числі  про внесення змін та доповнень до бюджету Старокозацької сільської ТГ на 2023 рік

- розроблено та затверджено план заходів із забезпечення складання проекту бюджету Старокозацької сільської ТГ на 2024рік

Також у звітному періоді Управлінням фінансів була підготовлена та надана інформація Департаменту фінансів Одеської ОДА та Білгород-Дністровський РДА про виконання бюджету Старокозацької сільської ТГ за 2022рік, І квартал, І півріччя та 9 місяців 2023 року.

З Департаментом фінансів Одеської ОДА налаштована корпоративна пошта,  завдякі якій підтримується безпосередній зв’язок з обласними фінансовими органами здійснюється постійне звітування та нагляд за роботою виконавчих органів Старокозацької сільської  ради. Так за 2023 рік до Департаменту фінансів Одеської ОДА надано 718 звітів.

У відповідності до Положення Управління фінансів Старокозацької с/р в межах визначених функцій і завдань протягом звітного періоду:

- у січні 2023року Управлінням фінансів  було складено та затверджено  по 40 КПК помісячні  розписи бюджету на 2023 рік, збалансовано помісячно доходи та видатки, що дозволило здійснювати фінансування видатків у повному обсязі вже починаючи з січня. Вчасно були розроблені заходи по виконанню бюджету сільської ТГ та поставлені завдання всім учасникам бюджетного процесу.

  - складено зведений річний звіт за 2022 рік з додатками, розшифровками, пояснювальною запискою про виконання бюджету;

  - подано до Департаменту фінансів Одеської ОДА річний звіт по мережі, штатах і контингенту за 2022 рік, та зведення показників бюджету ТГ по мережі, штатах і контингенту на 2023 рік з додатками, розшифровками та пояснювальною запискою;

  - складено річний звіт за 2022 рік, місячні і квартальні звіти про виконання кошторису витрат на утримання Управління фінансів за 2023 рік та подано їх в УДКСУ у Б-Дністровському районі;

  - сформовано та доведено головним розпорядникам коштів 40 лімітних довідок про бюджетні асигнування на 2023 рік;

  - затверджено помісячний розпис доходів бюджету на 2023 рік та внесено протягом року 22 довідки про зміни до початкових планових показників доходів загального та спеціального фондів, у тому числі за рахунок уточнення власних надходжень на суму 30 318 900 грн., уточнення субвенцій на суму 1 058 063 грн.

  - у звітному періоді – 2023 році введено в програму ІАС «Місцеві бюджеті рівня міста, району» 48 постійних кошториса, стільки ж планів асигнувань і зведення показників спецфонду;

  - перевірено та внесено в програму ІАС «Місцеві бюджеті» по загальному та спеціальному фонду -  297 довідок про зміни до річних та помісячних розписів установ ;

  - підготовлено 29 наказів з кадрових питань, 8 наказів з основної діяльності, 50 наказів про відрядження за 2023 рік;

  - до Управління надійшло  366 запитів  та листів про надання інформації;

  - В 2023 році Управління фінансів надало 595 листів з відповідями, в тому числі службових записок про відсутність заборгованості  по сплаті податків;

  - проведено нарахування земельного податку з фізичних осіб  по 24504 ділянкам вісімнадцяти населеним пунктам громади, виписано 3965 квитанцій, в результаті  чого зібрано 5 166 612,68 грн. земельного податку, що на 866 612,68 гривень більше, ніж в минулому році ; 

  - проведено внесення змін до бюджету сільської ТГ за рахунок вільних залишків бюджетних коштів МБ - 36 894 177,59 грн, трансфертів з інших бюджетів на загальну суму 30 560,01 грн;

  - забезпечено протягом року відповідність розпису бюджету ТГ встановленим бюджетним призначенням;

  - постійно проводився аналіз використання бюджетних коштів та забезпеченості видатків бюджету;

  - щоденно опрацьовувались казначейські виписки щодо надходжень до бюджету в розрізі платників податків та розподіл доходів у відповідності до галузевої ознаки;

  - щоденно проводився розподіл коштів бюджету, згідно помісячних планів асигнувань, опрацьовувано 612 заявок на фінансування головних розпорядників коштів та одержувачів бюджетних коштів. Видано та надіслано до Держказначейства 637 розпорядженнь на виділення коштів з бюджету Старокозацької сільськолї територіальної громади, загалом на 235 629 177 гривень

  - двічі на місяць проводиться  перевірка бюджету громади на розбалансування, за потреби  здіснюється коригування джерел фінансування  (всього проведено 24  процедури балансування бюджету та внесено 102 довідок щодо уточнення джерел фінансування)

  - здійснювався бухгалтерський облік фінансово-господарської діяльності фінансового управління;

  - відповідно до вимог програмно-цільового методу, фінансовим відділом було перевірено відповідність паспортів бюджетних програм рішенню сільської ради про бюджет на 2023 рік, внесення змін до паспортів бюджетних програм на протязі звітного періоду  здійснювалось шляхом затвердження їх у новій редакції, у порядку та випадках, передбачених чинним законодавством;

   - постійно здійснювався контроль за додержанням фінансової дисципліни бюджетними установами, додержання законодавства про працю, виплата заробітної плати на рівні не менш ніж мінімально встановлений державою, недопущення  виникнення  кредиторської заборгованості по захищеним статтям видатків;

   -  щоденно опрацьовувалися надходження до сільського бюджету, з метою здійснення контролю за платниками податків, виявлення та недопущення заборгованості по місцевим податкам і зборам, зменшення можливих  фінансових втрат  бюджету громади;

   - працівники  управління, з метою збільшення надходжень до бюджету громади,  в межах своїх повноважень тісно і плідно співпрацювали  з податковою інспекцією у Білгород-Дністровському районі, структурними підрозділами виконавчого комітету Старокозацької сільської ради по виявленню та проведення роботи з платниками, які ухилялися від сплати податків.

  -  15 разів подавалися зміни в податкову інспекцію до реєстра платників земельного податку загалом по 5 569 фізичним особам, з уточненими площами , кадастровими номерами на новою НГО, а також уточнені списки пайщиків по юридичним особам платникам єдиного податку 4 групи , та по  юр.особам, які не підтвердили статус платників єдиного податку 4 групи, що привело до змін в нарахуванні;

  - здійснюється аналіз надходжень орендної плати з юридичних та фізичних осіб, надходжень орендної плати за користування майном комунальної власності, її своєчасне індексування;

  - проводилася  робота по виявленню одноосібників та  велася роз’яснювальна компанія з приводу сплати  податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) за результатами річного декларування;

  - на постійній основі ведуться роз’яснювальні бесіди з фізичними та юридичними  особами - платниками земельного та єдиного податку з приводу скритої оренди земельних часток - паїв та землі під ОСГ, з метою  приведення земельних відносин у правове русло та не допущення  ухилення від оподаткування, захищеності власників  - фізичних осіб від шахрайства та збільшення доходної частини бюджету громади;

  - працівники Управління фінансів повсякденно контролюють справляння місцевих податків та зборів,  нагадують платникам податків про їх священий обов’язок -  своєчасну сплату податків, допомагають у  визначенні суми податкових  зобов’язань, ведуть роз’яснювальну роботу щодо  мінімального податкового навантаження  та надання реквізитів для сплати податків та зборів;

  - у ході роботи допомагають юридичним та фізичним особам  розібратися із сплатами, які помилково перераховані не на ті рахунки, попереджають про можливі наслідки – штрафи та пені, проводять спільну роботу з органами податкової інспекції та Держказначейства з метою своєчасного виявлення та коригування надходжень  на вірні рахунки, проводять погодження електронних висновків за результатами перевірок (погоджено 49 висновків на суму 336 949грн.);

          Протягом звітного періоду Управлінням фінансів постійно здійснювався аналіз виконання місцевого бюджету за доходами та видатками, стан освоєння бюджетних коштів головними розпорядниками.

Усього до доходної частини загального фонду сільського бюджету (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) надійшло 227 360 300,59грн.

           За підсумками роботи 2023 року виконання бюджету по власних доходах загального фонду забезпечено на 109,9 % від планових показників. До бюджету за 2023 рік надійшло 126 194 414грн. Перевиконання понад первісний план складає 41 676 814 грн, уточнений річний план перевиконано на суму 11 357 914 грн.

АНАЛІЗ ВИКОНАННЯ ПЛАНУ ПО ДОХОДАХ В 2023 РОЦІ

 

                                        

 

Доходи

План  на рік, грн.

Уточнений  план на рік, грн.

Фактично надійшло, грн.

% виконання

Перевико-нання  первісного плану, грн.

Перевиконання уточненого  плану по МБ/ недоотримання або повернення субвенцій  грн.

Доходи місцевого бюджету

84 517 600

114 836 500

126 194 414

109,9

41 676 814

11 357 914

Трансферти

100 482 400

101 350 888

101 165 886

99,8

           -

-153 630

РАЗОМ

185 000 000

216 187 388

227 360 300

 105,2

х

х

 

           За 2023 рік уточнено доходів на загальну суму 31 376 963 грн

           Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання та перевиконання планових показників доходної частини бюджету Старокозацької сільської ради, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів місцевих програм, відповідно до пропозицій головних розпорядників коштів. Недофінансування обумовлено обмеженнями встановленими Постановою Кабміна України № 590 від 09.06.2021р.

В цілому за 2023 рік видатки бюджету громади  виконано у сумі 235 629 177 грн, у тому числі :

- за загальним фондом  200 733 717 грн. – 94,2 % від уточненого плану на рік;

- по спеціальному фонду 34 895 460грн. – 86,7 % від запланованих видатків

(бюджет розвитку)

При фінансуванні видатків постійно здійснювалась перевірка відповідності наданих заявок на фінансування розпису бюджету, кошторисам та встановленим бюджетним призначенням.

Так, у 2023році у повному обсязі забезпечено фінансування соціально-захищених видатків (заробітна плата з нарахуваннями працівникам бюджетних установ -123 894 699грн, оплата за спожиті енергоносії – 17 254 115 грн, соціальні виплати населенню  -1 879 875 грн, продукти харчування – 1 102 406 грн. Загальний обсяг захичених видатків склав 144 131 095 грн., або 71,8% всіх видатків загального фонду Кредиторська заборгованість по захищених статтях видатків відсутня.

Перерозподіл коштів, який здійснювало Управління фінансів, здійснювався виключно після проведеного аналізу та економії коштів, яке утворилося в наслідок   обмежень, оптимізації мережі бюджетних установ, економії  від проведення процедур закупівлі, визначення першочерговості видатків.

На протязі року, за дорученням сільського голови, була проведена відповідна робота щодо оптимізації видатків бюджету. Були опрацьовані питання щодо оптимізації поточних видатків на утримання бюджетних установ та  апарату сільської ради, залучення додаткових коштів, благодійної допомоги 6 569 481грн, проведено аналіз видатків капітального характеру та здійснення перерозподілу в зв’язку з економією та нагальною потребою.

У звітному періоді Управлінням фінансів забезпечено координацію роботи головних розпорядників бюджетних коштів з питання подання до інформаційно-аналітичної системи «LOGICA» бюджетних запитів, паспортів бюджетних програм, а також завантажено до системи рішення про бюджет Старокозацької сільської ТГ на 2023 рік.

З метою забезпечення своєчасної підготовки матеріалів до проєкту  бюджету на 2024 рік проводилась робота по формуванню проєктних показників  бюджету ТГ на 2024 рік. Управлінням розроблено план заходів із забезпечення складання проєкту  бюджету сільської ТГ на 2024 рік. Також розроблено та доведено до головних розпорядників коштів  бюджету інструкцію з підготовки бюджетних запитів на 2024 рік. Всім учасникам бюджетного процесу були поставленні завдання щодо складання попередніх проєктних та прогнозних показників  бюджету.

Попередні проєктні показники на 2024 рік, підготовлені головними розпорядниками бюджетних коштів, опрацьовано управлінням та  надано до департаменту фінансів Одеської ОДА з необхідними обґрунтуваннями та розрахунками.

Бюджет Старокозацької сільської ТГ на  2023 рік було затверджено своєчасно – 21 грудня 2022 року. Це дало змогу розпочати 2023 рік з головним фінансовим документом. У січні 2023року Управлінням фінансів  було складено та затверджено постійний розпис бюджету на 2023 рік, збалансовано помісячно доходи та видатки, що дозволило здійснювати фінансування видатків у повному обсязі вже починаючи з січня. Вчасно були розроблені заходи по виконанню  бюджету сільської ТГ та поставлені завдання всім учасникам бюджетного процесу.

21 грудня 2023 року був затверджений бюджет на 2024 рік. Порушення строків затвердження місцевих бюджетів не було.

 

За звітний період із використанням системи електронних публічних закупівель Prozorro  підприємствами, організаціями та виконавчими органами  сільської ради оголошено та проведено закупівель на загальну суму 43 465 455.05 грн.,  в тому числі закупівлі для воєнних:

           -   22 050 грн Видатки на програму «Захист» для забезпечення проведення       заходів мобілізації та територіальної оборони та військових частин на території Білгород-Дністровського району на 2023 рік, (придбання матеріалів для бронювання транспортних засобів саперних підрозділів, а саме болти і трос) .

   В галузі житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв’язку :

Відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області   був створений згідно рішення  сесії Старокозацької сільської ради » № 198-VIII від 15 лютого 2021 року «Про утворення  Відділу  житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області і затвердження положення про відділ» з метою здійснення  забезпечення виконання власних (самоврядних)  повноважень органів місцевого самоврядування , а також делегованих повноважень органів  виконавчої влади, передбачених чинним законодавством у сфері житлово-комунального господарства та благоустрою територій населених пунктів. Відділ належить і підпорядковується Старокозацької  територіальній  громаді.

Відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради здійснює свою діяльність відповідно чинного законодавства та положення «Про Відділ житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради  Білгород-Дністровського району Одеської області».

Згідно рішення сесії Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  № 2416-VIII  від 21 грудня 2022 року «Про затвердження структури та загальної чисельності Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою  Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області»  станом на 02 серпня 2023 року згідно змін структура та штатна чисельність  складає:

Апарат управління  - 3,0 штатні одиниці:

  • Начальник відділу – 1,0 шт. одиниця;
  • Бухгалтер ( з дипломом магістра) – 1,0 шт. одиниця;
  • Бухгалтер – 1,0 шт. одиниця.

Працівники благоустрою – 22,5 штатних одиниць:

  • Електрик – 1,0 шт. одиниця;
  • Робітник з благоустрою – 11,0 шт. одиниць;
  • Водій транспортно- прибиральної машини – 1,0 шт. одиниця;
  • Тракторист – 1,0 шт. одиниць;
  • Водій автотранспортних засобів – 2,0 шт. одиниць;
  • Водій навантажувача – 1,0 шт. одиниць;
  • Водій автогрейдера – 1,0 шт. одиниця;
  • Водій кранівник – 1,0- шт. одиниця;
  • Інспектор з охорони праці – 0,5 шт. одиниць;
  • Механік – електрик – 1 шт. одиниця;
  • Доглядач кладовища - 1,0 шт. одиниця;
  • Інженер з експлуатації машино-тракторного парку - 1,0 шт. одиниця.

Згідно рішення сесії Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  №2416-VIII  від 21 грудня 2022 року «Про затвердження структури та загальної чисельності Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою  Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області», рішення сесії Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області  №2499-VIII  від 01 березня 2023 року був створений сектор «Місцева пожежна охорона Старокозацької сільської ради» структура та штатна чисельність  складає:

  • Начальник місцевої пожежної охорони - 1,0 шт. одиниця;
  • Водій автотранспортнх засобів - 2,0 шт. одиниця;
  • Пожежний - 4,0 шт. одиниця;

          Загальна суму заробітної плати за 2023 рік з урахуванням податків склала 3 966 295.88 грн. Додатково був виплачений єдиний соціальний внесок на суму 855 950.62 грн.

          Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 04 липня  2022 року 2218 - VIII  « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» та рішенням сесії №2216 – VIII від 04 липня 2022р було передано:

  • Бітум – 0,65 т на суму 7 053,00 грн.
  • Вторинний асфальт – 5,0 т на суму 2 650,00 грн.
  • Ліхтарі Корпусні – 84 шт – 49 560,00 грн
  • Кабель СІП 4*16 – 700м – 33 404,00 грн
  • Кабель СІП 4*16 – 2000м – 47 720,00 грн
  • Кабель ВПП 6 – 600м – 24 864,00 грн

          Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 21 грудня 2022 року №2453 - VIII « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму – 5 089 939,90 гр:

  • Масло ZIC X5 – 15.0K – 3 215.00 грн.
  • Шина Шина Triaqle 17.5-25 16PR – 4 шт. – 104 400,00 грн
  • Шина MARCHER 14.00-24 16PR – 4 шт. – 72 000,00 грн
  • Шина Triaqle 9.00R20 16PR – 6 шт. – 72 900,00 грн
  • Подрібнений бетон фракц. 0,7 – 205,0т.
  • Самоскид КрАЗ 256 – 1шт. – 400 000,00
  • Автогрейдер XCMG GR180 – 1шт. – 1 850 000,00 грн.
  • Коток дорож.вібраційний двохвальцевий CATERPILLAR СВ224D–1шт–620 000,00грн.
  • Фронтальний екскаватор-навантажувач Volvo BL71 – 1шт. – 1 600 000,00 грн.
  • Вуличний освітлювач – 1 шт. – 297 345,74 грн.
  • Бак для води (1000л.)– 2 шт. – 4 937,76 грн.
  • Генератор бензиновий (Palmerа)Аlfers PA 800JM – 1 шт. – 21 997,72 грн.
  • Бензиновий генератор Pramac PX8000 – 2 шт. – 43 143,68 грн.

            Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 20 квітня 2023 року №2544 - VIII « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму – 8 979 007,46 грн.:

  • Дизель-генератор LND10000Т – 2 шт. – 179 956,42 грн.
  • Ресайклер GEHRINGER BF 01.002 – 1 шт. – 2 550 000,00 грн.
  • Колісний фронтальний навантажувач LOVOL FL956HV – 1 шт. – 2 997 000,00 грн.
  • Екскаватор колісний LIEBHERR A904 C Litronic заводський № WLHZ1003VZK052439 – 1 шт. – 2 208 640,00 грн.
  • Асфальтоукладальник б/в  Sumitomo HB31C-3-4008 – 1 шт. – 822 500,00 грн.
  • Вторинний асфальт – 14т. – 7 392,00 грн.
  • Подрібнений бетон – 656 т.
  • Бітум БНД 60/90 – 0,9 т. – 9 784,00 грн.
  • Цемент ССШПЦ-400Д-60 – 51,2 т. – 203 735,04 грн.

       Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 18 травня 2023 року №2600 - VIII « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс  Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму – 4 885 309,22 грн.:

  • Подрібнений бетон 0,7 фракц. – 187 т.
  • Дриль ударна 800-1000 W – 1 шт. – 1 810,62 грн.
  • Шуруповерт 12-20 V – 1шт. – 1 193,04 грн.
  • Підмітально-прибиральна машина BUCHER К1700 - 1 шт. – 528 000,00 грн.
  • Ківш дробарний BF 70.2 S4 – 1 шт. – 1 660 000,00 грн.
  • Цемент ССШПЦ-400 Д-60 – 76,8 т. – 305 602,56 грн.
  • Вторинний асфальт – 3 206 т. – 2 388 703,00 грн.

        Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 14 червня 2023 року №2650 - VIII « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму – 5 203 715,04 грн.:

  • Aсфальтний завод CAPIUS DM-25 – 1 шт. – 4 999 980,00 грн.
  • Цемент ССШПЦ-400 Д-60 – 51,2 т. – 203 735,04 грн.

        Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 02 серпня 2023 року №2713 - VIII « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму – 3 656 587,00 грн.:

  • Міні-навантажувач SUNWARD SWL 3220 з додатковим обладнанням –1шт– 1 700 000,00грн.
  • Щебінь фр.5-20 – 203,7т. – 171 108,00 грн.
  • Кабель СИП 4*50 - 500,00м – 84 500,00 грн.
  • Стрічка бандажна нерж.сталь. – 100,00 м. – 3 934,00 грн.
  • Анкерний зажим 3А-4,2 – 25шт. – 6 125,00 грн.
  • Наконечник алюмінієвий 50 мм – 8 шт. – 120,00 грн.
  • Крюк універсальний КБЛУ Крюк універсальний КБЛУ – 25шт. – 3 250,00 грн.
  • Скрепа СГ-20 – 50 шт. – 550,00 грн.
  • Розпушувач на Автогрейдер XCMG GR180 – 1 шт. – 367 000,00 грн.
  • Коток дорожній Bomag 174 АР-3 AM,самохідний тандемний вібраційний з кабіною – 1 шт. –             1 250 000,00 грн.
  • Подрібнений бетон 0,7 фракц. – 280 т.

        Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 14 вересня 2023 року №2769 - VIII « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму – 1 407 100,50 грн.:

  • Латекс Бутонал НС 198 – 475 кг – 84 424,50 грн.
  • Бітумна добавка – 50 кг – 15 540,00 грн.
  • Бітум дорожний 70/100 – 30т. – 990 000,00 грн.
  • Мінеральний порошок – 19,44 т. – 60 264,00 грн.
  • Щебінь фр.5-20 – 305,8 т. – 256 872,00 грн.

       Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 10 листопада 2023 року №2834 - VIII    « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму – 2 301 630,00 грн.:

  • Відсів фр.0-5мм – 634 кг. – 494 520,00 грн.
  • Бітум дорожний 70/100 – 24 т. – 792 000,00 грн.
  • Мінеральний порошок – 38 т. – 114 912,00 грн.
  • Щебінь фр.5-20 – 556,3 т. – 467 292,00 грн.
  • Подрібнений бетон 0,7 фракц. – 240 т.
  • Дорожній знак 1,37 (2тр) – 8 шт. – 7 872,00 грн.
  • Дорожній знак 3,3 (2тр) – 8 шт. – 8 976,00 грн.
  • Дорожній знак 3,29 (2тр) – 8 шт. – 8 976,00 грн.
  • Дорожній знак 3,18 (2тр) – 8 шт. – 8 976,00 грн.
  • Комплект кріплення (40-76) – 64 шт. – 3 264,00 грн.
  • Лежачий поліцейський ЛПП470 чорний основна секція – 80 шт. – 25 920,00 грн.
  • Лежачий поліцейський ЛПП470 жовтий основна секція – 60 шт. – 24 768,00 грн.
  • Лежачий поліцейський ЛПП470 жовтий бічна секція – 40 шт. – 6 600,00 грн.
  • Латекс бутонал NS 198 – 1900 кг. – 337 554,00 грн.

           Згідно рішенням Старокозацької сільської ради від 21.12.2023 року № 2883-VIII  « Про передачу комунального майна Старокозацької ОТГ  в господарське відання та на баланс Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради» було передано майно на суму  –  4 239 326,16   грн.:

  • Відсів фр. 0-5 мм - 266,0 т - 207480,00 грн.
  • Цемент ССШПЦ-400 Д-60 (25кг) – 324,8 т. - 1292444,16 грн.
  • Бітум дорожний 70/100 – 47,78 т. - 1591074,00 грн.
  • Мінеральний порошок -  120,00 т -  363600,00 грн.
  • Щебінь фр.5-20 - 934,2 т. - 784728,00 грн.

Відділом житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради у 2023 році виконувалися наступні роботи:

  1. У весняно-літній період проводилися роботи по скошуванню трави на  території Старокозацької ОТГ.
  2. Проведена обрізка сухих та аварійних дерев  на  території Старокозацької ОТГ.
  3. Проводилися роботи по очищенню та розгортанню сміття на сільських сміттєзвалищах трактором Т-170.
  4. Поточний ремонт в парках та полив озеленіння парку Старокозаче.
  5. Зварювальні роботи по виготовленню Вуличних лавок в парках с.Старокозаче, с.Семенівка.
  6. Проводилася робота по оформлення громадських автобусних зупинок та їх облаштування.
  7. Здійснювалось забезпечення функціонування мереж зовнішнього освітлення.
  8. Підключено вуличне освітлення та заміна кабелю, вуличні ліхтарі в селах громади
  9. Проведена заміна кабелю, розеток, автоматів в Старокозацькому ліцеї,  Краснокосянській гімназії та Староцаричанській гімназії
  10. Поточний ремонт укриття ЗДО "РОМАШКА" с.Петрівка.
  11. Облаштування Aсфальтного заводу CAPIUS DM-25 підключено електропостачання та зварювальні роботи (двері, сходи).
  12.  Ремонт та облаштування споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховища тощо)
  13. Виконувалась програма «Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури» на 2023 рік.
  14. Для забезпечення діяльності Відділу житлово-комунального господарства та благоустрою Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області було придбано:
  1. Спеціальний робочий одяг на суму 54 560,52 грн.
  2. LED світильники та лампи   розжарення, електрична апаратура для комутування та захисту електричних кіл на суму 71 000,00 грн.
  3. Вуличні ліхтарі з кріпленням - 102 шт. на суму 80 478,00 грн.
  4. Кабель та супутньої продукції на суму 129 221 грн
  5. Автозапчастини для ремонту автомобільного транспорту на суму 1 311 705,00 грн.
  6. Будівельні матеріали (інструменти, обладнання) та товари для проведення ремонтних робіт господарським способом на суму – 1 288 491,00 грн.
  7. Проведено поточний ремонт автомобільної техніки на суму 284 013,48 грн.
  8. Було закуплено паливо-мастильні матеріали, а саме:
  • Дизельне паливо 70 440 л на суму - 3 137 160,00 грн.,
  • Бензин 10 560 л на суму – 499 840,00 грн.
  • Газ скраплений 350л на суму 8 347,50 грн.
  • Мастила на суму 457 868,00 грн.

   У сфері освіти, культури, молоді та спорту:

 

    Діяльність відділу в звітній період здійснювалась в умовах правового режиму воєнного стану, спричиненого агресією російської федерації проти українського народу.

     З перших днів повномасштабного вторгнення освітяни нашої громади активно та організовано долучились до волонтерського руху, перетворивши заклади освіти на центри волонтерської активності, який чітко та централізовано координувався          Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради та місцевимсамоврядуванням.

      Педагогам разом з учнями, батьками, громадськістю вдалося зробити чимало. Плетіння маскувальних сіток, виготовлення балаклав, в’язаних шкарпеток, оберегів, пиріжків, пасок – далеко не весь перелік справ виявлення громадянського обов’язку перед рідною країною.

   Здобувачі та здобувачки освіти долучились і до Всеукраїнських заходів: конкурсу на написання есе "Війна за СВІЙ шлях", мистецьких конкурсів "Оберегова лялька-мотанка" та "За нашу СВОБОДУ", Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», обласного конкурсу малюнку «Ніхто так не вірить у нашу перемогу, як я!»

         На базі Управління освіти культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради працював логістичний центр, в який стікалася допомога мешканців громади, що потім через волонтерів передавалась нашим військовим.

В умовах війни значних змін зазнала і форма надання освітніх послуг мешканцям громади, адже збереження життядітей стало пріоритетним. З цією метою на початку серпня 2023/2024навчального року задля створення безпечного освітнього середовища на випадок виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з військовими діями на території громади було облаштовано 23 укриттяв закладах освіти Старокозацької сільської ради.

   На початок 2023/2024навчального року в закладах дошкільної освіти виховується 358 дітей. На кінць 2023 року загальний відсоток охоплення дошкільною освітою різними формами склав93%.

    З метою здійснення якісного освітнього процесу в умовах війни з вересня 2023 року було організовано навчання з використанням технологій дистанційного навчання по всім дошкільним закладам для дітей, які не мають змоги відвідувати садочки.

   З вересня 2023/2024 навчального року127 класах 9 закладів загальної середньої освіти Старокозацької сільської ради розпочали навчання 2199 учня. Середня наповнюваність класів склала майже 18 учнів.

В закладах загальної середньої освіти Старокозацької сільської ради були створені належні умови навчання для 32 дітей з особливими освітніми потребами у 23класах. Проводивсящотижневиймоніторингучнів з числа внутрішньо переміщених осіб. Так на кінець 2023 року кількість дітей цієї категорії склала 26 учнів.

         З метою психологічної підтримки дітей та відновлення їх психоемоційного стану в умовах постійної воєнної агресії з боку російських окупантів, в закладах загальної середньої освіти громади проводилися індивідуальні та групові психологічні консультації для батьків та дітей.

Станом на 01 вересня 2023 року в закладах освіти Старокозацької сільської ради працює 227 педагогічних працівників. З них – 4 сумісника, 15 молодих спеціалістів, 31 пенсіонер.

         73% мають вищу освіту, 11% - базову вищу, 13 % - середню спеціальну та 3% - працюють без педагогічної освіти.

         28% педагогів закладів загальної середньої освіти громади мають вищу категорію, 22% - першу, 13% - другу, 10% - "спеціаліст", 25% працюють без категорій. 17% педагогів присвоєно звання "старший учитель", 4,5% - "учитель-методист", 2,5% - "вихователь-методист", 2,5% - старший вихователь.

У 2023 роціУправлінням освіти, культури, молоді та спорту Старокозацької сільської ради було видано 285 документів про освіту. З них 219 про здобуттябазовоїсередньоїосвіти (6 з відзнакою)  і 66 — про здобуттяповноїзагальноїсередньоїосвіти. Троє учнів Старокозацького ліцею отримали 2 «Золоті медаллі», 1"Срібна медаль". Свій перший документ про освіту (електронний варіант) у травні 2023 року отримали й перші випускники Нової української школи. Ними стали 277 учнів 4-х класів закладів загальної середньої освіти громади Старокозацької сільської ради.

Наші учні є постійними учасниками Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. Традиційно учнівство нашої громади бере участь у Міжнародних мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської творчості імені Тараса Шевченка та української мови імені Петра Яцика.

З метою створення комфортних умов для навчання дітей з особливим освітніми потребами заклади загальної середньої освіти громади оснащені трьома пандусами.

Всі заклади мають доступ до мережі Інтернет та обладнані безпровідною локальною мережею Wi-Fi.

         Всі заклади загальної середньої освіти мають персональні комп’ютери (11 одиниць) та портативні ПК (ноутбуків - 202 одиниці), 29 проекторів, 33 - телевізори, 84 – принтери та багатофункціональні пристрої. 

У 2023/2024 навчальному році у всіх закладах загальної середньої освіти Старокозацької сільської ради у початковій ланці продовжується реалізація Концепції «Нова українська школа», впровадження нового Державного стандарту початкової освіти. Один із викликів Нової української школи — це якісне матеріально-технічне забезпечення. Організація освітнього простору навчального кабінету потребує широкого використання нових ІТ-технологій, нових мультимедійних засобів навчання, оновлення навчального обладнання.

         Щороку на забезпечення якісної, доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» виділяється субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю дидактичних матеріалів для 5-6 класів. У цьому році виділено державну субвенцію в розмірі 212000,0 гривень.

БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ ТА ІНКЛЮЗИВНЕ НАВЧАННЯ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ

          Важливим пріоритетом у роботі освітньої галузі є забезпечення якісною освітою дітей з особливими освітніми потребами.

         Реалізація права дітей з особливими освітніми потребами рівного доступу до якісної освіти вимагає забезпечення безбар'єрності до закладів освіти та організації безпечного інклюзивного освітнього середовища.

        У 2023-2024 навчальному році інклюзивне навчання організовано для 32 дітей у закладах освіти, а саме: Семенівська гімназія - 1 дитина; Староцаричанська гімназія – 3; Козацький ліцей  - 5; Крутоярівська гімназія – 3; Карналіївська гімназія – 4; Старокозацький ліцей – 16.                                                                                      

       У закладах загальної середньої освіти працює 23 асистентів вчителя.

       Інклюзивна освіта – це комплексний процес забезпечення рівного доступу до якісної освіти шляхом організації навчання дітей у закладах освіти на основі застосування особистісно-орієнтованих методів навчання з урахуванням їхніх індивідуальних особливостей у навчально-пізнавальній діяльності.

      У кожному закладі освіти з інклюзивним навчанням працює команда психолого-педагогічного супроводу, яка визначає ООП дитини і надає їм спеціальні освітні послуги.

      У 2023 році для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах, виділено субвенцію на надання додаткових корекційно-розвиткових послуг у сумі 186900,00 грн., з яких використано 131358,26 грн. Не виконання пов’язано з тим, що по закладам освіти не вистачає фахівців за потребами.

ОРГАНІЗАЦІЯ ХАРЧУВАННЯ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ

      Важливим завданням у роботі галузі є забезпечення учнів гарячим харчуванням.

      У 2023/2024 навчальному році всі учні 1-4 класів закладів загальної середньої освіти Старокозацької сільської ради охоплені одноразовим гарячим харчуванням. А також Рішенням сесії Старокозацької сільської ради від 14.09.2023 року № 2803-VIIІ вирішили затвердили пільговий контингент учнів - діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям», діти з особливими освітніми потребами, діти з числа осіб, визначених у статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту – для безкоштовного харчування дітей у ЗЗСО.

РЕФОРМА СИСТЕМИ ШКІЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

          У  2023 році  однією  зі   стратегічних цілей,  визначених  Національною стратегією розбудови безпечного i здорового освітнього середовища в Новій українській школі, схваленої Указом Президента України 25.05.2020 №195/2020 ,  є    розбудова    системи      здорового харчування,   формування культури харчування та правильних харчових звичок.

         Велику увагу приділено складовим реформи, оновленню нормативної бази, безпечності та якості, ресурсному забезпеченню, культури здорового харчування, строкам реалізації реформи та очікуваному результату.

        На першому етапі реформи системи шкільного харчування особливої уваги потребує: впровадження нових підходів до організації до організації шкільного харчування в контексті розроблення нових меню; забезпечення виконання норм харчування, проведення роз’яснювальної роботи з батьками; впровадження в закладах освіти системи безпечності та якості харчових продуктів i процесів виробництва (HACCP).

      Пріоритетним  питанням у створенні належних умов для організації якісного харчування є проведення ремонтів та осучаснення матеріально-технічної бази харчоблоків так, як технологічне обладнання, вентиляційні системи у більшості закладів освіти застарілі.

ПІДВЕЗЕННЯ УЧНІВ ДО МІСЦЯ НАВЧАННЯ І ДОДОМУ

Організація регулярного безоплатного підвезення учнів до місця навчання і додому є складовою частиною забезпечення реалізації прав громадян на здобуття загальної середньої освіти.

       У 2023/2024 навчальному році здійснюється безперебійний та безкоштовний підвіз 5 одиницями шкільного автотранспорту 188 учнів  до 5 закладів освіти сільської ради. Для супроводу дітей під час організованого підвезення введено ставки вихователів шкільного автобуса.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УЧНІВ 1-11 КЛАСІВ ЗЗСО ПІДРУЧНИКАМИ НА 2023-2023 НАВЧАЛЬНИЙ РІК

Відповідно до листа МОН України від  09.08.2021 №1/9-404 «Про переліки навчальної літератури, рекомендованої Міністерством освіти і науки України для використання у закладах освіти у 2023/2024   навчальному році»,  в освітньому процесі використовуються підручники 2014-2021 років видання.

       У 2023- 2024навчальному році за  програмами Нової української школи   навчаються учні 1 - 6 класів. Станом на 01.12.2023 за кошти державного бюджету  учні 1-4 класів забезпеченні 100%, та   отримано   підручники для учнів  5 та 6 класів  в  кількості  3816 примірник   на     суму  753357 гривень. На сьогодні відсоток  забезпечення  учнів  5 класів  новими підручниками   складає 30%,  учнів  6 класів – 70%.                                                                                                                                                       

        Електронні версії підручників для учнів 1-11 класів розміщені на сайті Інституту  модернізації змісту освіти в розділі  «Електронна бібліотека».

Діджиталізація освітньої галузі: підключення закладів освіти сільської місцевості до мережі Інтернет:

        Важливою складовою організації освітнього процесу є забезпечення закладів освіти якісним доступом до мережі Інтернет.  9  ЗЗСО,  8 ЗДО підключені  до мережі Інтернет.

        Відповідно до статті 30 Закону України «Про освіту» заклади освіти формують відкриті й загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність та зобов’язані надавати доступ до такої інформації на власних вебсайтах, а у разі їх відсутності – на вебсайтах засновників. Сайт закладу освіти в умовах сьогодення виконує не тільки інформаційну функцію, але є засобом комунікації для всіх учасників освітнього процесу.

       Усі заклади та установи сільської ради мають власні сторінки у соціальних мережах, на яких розміщена інформація щодо їх функціонування.

       Запровадження інформаційно-комунікаційних технологій для розширення можливостей педагогів і формування в учнів важливих технологічних компетентностей є однією зі складових формули «Нової української школи».

ВСЕУКРАЇНСЬКА ШКОЛА  ОНЛАЙН

       Міністерство освіти та науки України спільно з Українським інститутом розвитку освіти та Міністерством цифрової трансформації України з метою забезпечення рівного доступу до якісної шкільної освіти учнів 5-11 класів запустили платформу для дистанційного та змішаного навчання «Всеукраїнська школа онлайн».

       Це сучасний онлайн-ресурс для змішаного та дистанційного навчання учнів середньої та старшої школи з матеріалами, що пройшли експертизу та відповідають державним освітнім стандартам. А для вчителів –це забезпечення  необхідними методичними рекомендаціями та прикладами застосування сучасних освітніх технологій. 

       Платформа «Всеукраїнська школа онлайн» стала незамінним інструментом і при звичайному режимі навчання. Діти користуються платформою не тільки під час карантину, а й для ознайомлення з темою, яку пропустили в школі через хворобу або з інших причин.

       Важливим питанням є організація дистанційного навчання, інших форм здобуття загальної середньої освіти з використанням технологій дистанційного навчання.

 

За звітній період по Управлінню освіти, молоді та спорту Старокозацької сільської ради виконання бюджету склало 93,81%. Видатки на виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам установ освіти громади склали 29764,3 тис. грн. ( за рахунок МБ), та – 53576,7 тис.грн. ( освітня субвенція з державного бюджету).

Місцевим бюджетом на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю  було виділено 2256,7 тис.грн., з яких використано 4434,3 тис. грн. На оплату послу (крім комунальних)  було виділено 4799,9 тис.грн., використано – 4434,3 тис. грн..

 Для всіх закладів освіти від міжнародних партнерів були отримані гуманітарна (благодійна) допомога  (предмети та матеріали, оргтехніка обладнання довгострокового користування) на загальну суму 2910,3 тис. грн..

    Господарча діяльність відділу у 2023 році була спрямована на зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти, здійснення технічного нагляду за поточними ремонтами в установах, на нагляд за без аварійною експлуатацією будівель і об'єктів, опалювальних систем та інженерних споруд в закладах освіти, підготовки їх до роботи в осінньо-зимовий період та до нового навчального року, забезпеченню дотримання правил пожежної безпеки в закладах освіти.

 

 У сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього середовища:

Найбільша частина власних надходжень до бюджету сільської ради це надходження від сплати земельного податку, орендної плати за землю, єдиного податку платників четвертої групи платників податку та мінімального податкового зобовязання.

Площі та структура земель сільської ради

Назва показника

Площа, га

%

Сільськогосподарські землі, у тому числі:

45589,4229

83,29%

001.01-рілля

43027,9720

 

002.03-багаторічні насадження

642,1403

 

002.01-сіножаті

80,6841

 

002.02-пасовища

1838,6265

 

Землі лісогосподарського призначення, у тому числі:

2717,1905

4,96%

005.01-земельні лісові ділянки, вкриті лісовою рослинністю+005.04-інші лісовкриті площі

1325,6253

 

004.00-чагарникова рослинність природного походження

1,4485

 

005.03-лісові насадження лінійного типу (лісові смуги, створені з метою захисту полів сівозмін)

1390,1167

 

Забудовані землі, у тому числі:

5147,2517

9,40%

007.00-землі під житловою забудовою,+ 008.00-землі під громадською забудовою

2798,9411

5,11%

005.03-зелені насадження у межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо), не включені до категорії лісів)

72,0622

 

009.00-015.00-землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення

2276,2484

4,16%

Заповідні землі (005.01-земельні лісові ділянки, вкриті лісовою рослинністю), в Семенівці 143,9218 га, включені до земель лісогосподарського призначення, такої категорії земель по КВЗУ не існує

 

0,00%

006.00-води

1280,6901

2,34%

015.02-землі під меморіальними комплексами та пам'ятниками+ об'єктами культурної спадщини (кургани)

3,1192

0,01%

Всього землі

54737,6744

100,00%

 

   Управління земельних відносин, архітектури, містобудування та комунальної власності сільської ради (далі Управління) є структурним підрозділом виконавчого комітету Старокозацької сільської ради. Основними завданнями управління є забезпечення реалізації повноважень Старокозацької сільської ради у галузі земельних відносин, забезпечення конституційних та законних прав громадян та юридичних осіб на землю відповідно до Земельного Кодексу України та інших нормативних актів України. Для оперативного вирішення проблемних питань у сфері земельних відносин працівниками управління постійно надається консультаційна робота постійній комісії з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища, де розглядаються питання приватизації земельних ділянок для будівництва та обслуговування жилих будинків, ведення особистого селянського господарства, виділення земельних ділянок під комерційну діяльність, зміни цільового призначення земельних ділянок, надання дозволу на виготовлення документації із землеустрою, тощо. Відповідно до графіка працівниками управління проводились прийоми громадян по населених пунктах Старокозацької сільської ради.

В 2023 році Управління другий рік працювало в умовах воєнного стану.    

Указами Президента України, Постановами КМУ України були введені обмеження в сфері земельних відносин.

Законодавчі акти, якими керується управління земельних відносин:

 Конституція України;

Земельний та Цивільний кодекси України;

Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції», «Про землеустрій», "Про оренду землі», «Про оцінку земель»;

інші Закони України, які стосуються регулювання в сфері земельних відносин, укази Президента України, постанови та розпорядження Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України.

Відповідно до чинного законодавства, спеціалістами управління було підготовлено до розгляду на постійній комісії з питань земельних відносин, природокористування, планування території, будівництва, архітектури, охорони пам’яток, історичного середовища 244 проекти рішень сільської ради по земельним питанням, а саме: про надання дозволу на виготовлення технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок, про надання дозволу на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, затвердження технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок, затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, про внесення змін в рішення сільської ради, про надання дозволу на виготовлення технічних документацій із землеустрою щодо поділу та об’єднання земельних ділянок, про передачу земельних ділянок з комунальної власності у власність громадян для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки), про укладання договорів оренди земельних ділянок та інші. Проекти, погоджуються депутатською комісією та оприлюднюються  на офіційному сайті сільської ради. За 2023 рік було проведено 9 засідань даної комісії, у ході роботи яких активну участь брали спеціалісти управління.                                                           Спеціалісти управління постійно приймають участь у роботі сесій сільської ради.

За 2023 рік було підготовлено та прийнято 11 рішень виконкому сільської ради у сфері будівництва та архітектури.

За звітний період надійшло 295 заяв та звернень від громадян та юридичних осіб із земельних питань, що складає 69% від усіх звернень до сільської ради. Видано 97 довідок до різних інстанцій (по запитам нотаріусів, ДПС, тощо), 55 викопіювань зі схеми землекористування Старокозацької сільської ради.

Укладено 15 договорів оренди землі, 7 додаткових угод, 1 угода про розірвання договору оренди.

Підготовлено необхідні матеріали та прийняті рішення про продаж 3 земельних ділянок сільськогосподарського призначення розташованих на території Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області, загальною площею 37,8747га , на загальну суму 1030365,01грн.

Управлінням проводилась постійна робота по складанню та уточненню списків по сплаті земельного податку та мінімального податкового зобовязання за земельні ділянки які обробляються одноосібниками на території Старокозацької сільської ради.

Проведено 10 комісійних виїздів по земельних питаннях та щодо вирішення земельних спорів, на які надано письмові відповіді заявникам з роз’ясненнями та рекомендаціями.

Підготовлений перелік земельних ділянок, право оренди на які підлягає продажу на земельних торгах у формі електронного аукціону окремими лотами.                       Прийняті рішення та ведеться робота по поділу окремих земельних ділянок сільськогосподарського призначення та зміні цільового призначення земельних ділянок, право оренди на які підлягає продажу на земельних торгах у формі електронного аукціону.

 

         Розроблена та затверджена технічна документація з нормативної грошової оцінки земель  18 населених пунктів сільської ради.

Управлінням проведена робота по виготовленню технічної документації та прийняттю рішень про передачу в постійне користування структурним підрозділам Управління освіти, культури, молоді та спорту  Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області, земельні ділянки, загальною площею 14,1915 га, для будівництва та обслуговування закладів освіти.

Управлінням проведена робота по виготовленню технічної документації та прийняттю рішень про передачу в постійне користування Відділу ЖКГ та благоустрою Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району, Одеської області, земельні ділянки відведені під місця поховання (10 цвинтарів), загальною площею 31,9847 га.

У звітному періоді зявились питання, які потребують термінового вирішення:

  1. Розроблення проекту землеустрою, щодо встановлення меж адміністративної території Старокозацької сільської ради;
  2. Розроблення Генеральних планів населених пунктів сільської ради;
  3.  Планів просторового розвитку та Детальних планів території;
  4. Необхідне ліцензоване програмне забезпечення

 

У сфері соціального захисту населення:

         Рішеннями Старокозацької сільської ради « Про затвердження Програми соціального захисту ветеранів війни та праці населення  Старокозацької сільської територіальної громади на 2021 -2023 роки» № 187- VIII від 24.12.2020 року та « Про затвердження Програми соціального захисту і соціального забезпечення  населення  Старокозацької сільської територіальної громади на 2021 -2023 роки» № 186- VIII від 24.12.2020 року, відділ охорони здоров’я та соціального захисту населення Старокозацької сільської ради визначено розробником та відповідальним виконавцем даних програм.

        Рішеннями виконавчого комітету Старокозацької сільської ради  «Про створення координаційної ради з вирішення питань, пов’язаних із надання пільг та житлових субсидій не за адресами реєстрації пільговиків, а за їх фактичним місцем проживання на території Старокозацької сільської ради» № 192 від 11 жовтня 2021 року, «Про затвердження Положення та створення мобільної бригади соціально- психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі» № 16 від 22 лютого 2021 року, «Про створення координаційної ради з питань соціального захисту малозабезпечених верств населення Старокозацької сільської ради  та затвердження її персонального складу» № 14 від 22 лютого 2021 року, «Про затвердження Положення  про координаційну раду з питань соціального захисту малозабезпечених верств населення Старокозацької сільської ради» № 15 від 22 лютого 2021 року, «Про координаційну раду  з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству за ознакою статі і торгівлі людьми Старокозацької сільської ради» № 17 від 22 лютого 2021 року та  «Про впорядкування черги та затвердження списку осіб, які потребують поліпшення житлових умов та перебувають на квартирному обліку Старокозацької сільської ради» № 11 від 22 лютого 2021 року, відділ охорони здоров’я та соціального захисту населення Старокозацької сільської ради визначено  відповідальним виконавцем.

      Функції, які виконує відділ охорони здоровя та соціального захисту населення:

діяльність щодо надання адміністративних послуг соціального характеру посадовими особами відділу через центр надання адміністративних послуг охоплює:

  • організацію безпосереднього прийому громадян;
  • консультування з питань застосування законодавства, щодо соціальної допомоги, житлових субсидій, надання пільг, компенсацій за догляд (надання соціальних послуг), санаторно-курортного лікування, оздоровлення та відпочинку дітей, отримання засобів реабілітації, опіки та піклування над повнолітніми недієздатними особами та особами, цивільна дієздатність яких обмежена, надання соціальних послуг, з інших питань, пов’язаних із соціальною підтримкою населення;
  • вжиття заходів реагування на звернення та повідомлення про вчинення домашнього насильства і торгівлі людьми;
  • вжиття заходів щодо усунення дискримінації за ознакою статі відповідно до законодавства про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та протидії дискримінації;
  • підвищення обізнаності з питань прав та гарантій у сфері соціального захисту, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, протидії торгівлі людьми, жорстокому поводженню з дітьми, а також запобігання та протидії домашньому насильству;
  • спонукання людей до переходу «від очікування допомоги до самореалізації»;
  • формування сімейних цінностей, почуття причетності до розв’язання важливих соціальних завдань територіальної громади;
  • забезпечення ведення обліку багатодітних сімей;
  • приймання, перевірка, опрацювання  та передача документів з метою нарахувань допомог, пільг та субсидій структурним підрозділом з питань соціального захисту населення районної державної адміністрації.

       Більш розгорнуті дані по прийому заяв головним спеціалістом з соціального захисту населення та старостами відповідних сіл, дивитись  додаток  1.

Додаток  1

Фото без опису

        Всього допомог-1150, пільг 413 та субсидій 766.

 

 

Діяльність щодо формування та виконання місцевих програм соціальної підтримки провадиться відділом та охоплює:

надання одноразової матеріальної допомоги на лікування, стихійних лих та поховань, які фінансуються з коштів місцевого бюджету;

      Більш розгорнуті дані по наданню одноразової матеріальної допомоги на лікування, стихійних лих та поховань, дивись  додаток  2.

Додаток  2

Фото без опису

    Всього лікування-160 , стихійні лиха-  1 та поховання – 51 (РАЗОМ -212 ).     

На території громади проживають такі  категорії населення:  ветерани війни – 11 осіб; ветерани праці – 197 осіб; особи похилого віку – 2490 осіб; діти війни – 522 особи; особи з інвалідністю –342  осіб; учасники АТО – 97 осіб; учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС – 8 осіб.  Протягом 2023 року в Старокозацькій ТГ здійснювалися заходи з реалізації  Програми надання матеріальної допомоги 60 особам на яких поширюється чинність закону,   допомоги до дня Другої світової війни та увічнення Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років .

Діяльність щодо виявлення сімей СЖО та  введення догляду  вдома провадиться КУ «Центр надання соціальних послуг», прийняття рішень  на взяття під супровід таких сімей,  відділом охорони здоров’я та соціального захисту населення,  охоплює:

  • визначення потреб громади в соціальних послугах;
  • прийняття рішень про організацію надання соціальних послуг;
  • виявлення сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • організацію надання соціальних послуг відповідно до потреб громади;
  • визначення потреби громади у надавачах соціальних і реабілітаційних послуг, у тому числі особам з інвалідністю, залежно від потреб громади у відповідних послугах, а також підготовку необхідного обґрунтування для прийняття рішення про створення або залучення відповідних надавачів;
  • моніторинг, оцінювання якості надання соціальних послуг.

      Більш розгорнуті дані по кількості сімей СЖО та осіб, яким надається догляд вдома, дивитись  додаток  3.   

Додаток  3

Фото без опису

Діяльність щодо реалізації заходів з оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій та дітей, що виховуються в сім’ях з дітьми.

            В 2023 році за кошти державного бюджету оздоровлено всього 2 дітини, а саме:ДПУ МДЦ «Артек» (Прикарпаття)– з них: ДБСТ – 1 дитина та 1 дитина з прийомної родини.

 

          Невирішених складних питань в соціальній роботі є дуже багато. Соціальний захист – це сама складна ділянка в роботі місцевого самоврядування, бо ми працюємо з незахищеними, вразливими верствами населення. Доводиться багато робочого часу витрачати на прийом громадян, вислуховування їхніх проблем, роз’яснення, консультації.

 

              Діяльність Служби у справах дітей спрямовувалась на реалізацію єдиної державної політики у сфері соціального захисту дітей, здійснення відповідних заходів щодо захисту їх прав, свобод і законних інтересів.                                       

           З метою виконання поставлених завдань - Служба у справах дітей співпрацювала з сектором ювенальної превенції відділу превентивної діяльності Білгород-Дністровського ВП  ГУНП,  управлінням освіти, Центром соціально-психологічної реабілітації для дітей Служби у справах дітей районної державної адміністрації, відділом праці та соціального захисту населення  охорони здоров’я, медичними установами на території ТГ, відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції,  районним центром зайнятості, Центром надання адміністративних послуг сільської ради, відділом паспортної та імміграційної роботи.

          Станом на 31.12.2023р. у територіальної громаді проживає 3866 дітей, з них на первинному обліку служби у справах дітей сільської ради перебуває 67 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

            Станом на 31.12.2021 року проведено 8 засідань комісії з захисту прав та інтересів дітей - розглянуто та вирішено 59 питання. На зазначеній комісії розглядались питання по врегулюванню сімейних відносин між батьками (про позбавлення батьківських прав; про визначення місця проживання дитини; про участь у вихованні дитини); про встановлення батьківства; про призначення опіки/піклування над дитиною та її майном; припинення опіки/піклування з опікуна та майна дитини, влаштування дітей до сімейних форм виховання та державних дитячих закладів; про затвердження індивідуальних планів соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

       За підсумками прийнятих рішень (висновки до засідання виконкому), спеціалісти Служби брали участь у засіданнях судів загальної та адміністративної юрисдикції.

       Зокрема, всього на розгляді у судах перебувало 37 судових справ. Спеціалістами Служби взято участь у 140 відповідних засіданнях.

        На первинному обліку у служби у справах дітей Старокозацької сільської ради перебуває – 67, дітей – сиріт- 18, дітей позбавлених батьківського піклування – 49, з них під опікою та піклуванням - 46 дитини, у прийомних сім’ях – 3, Дитячих будинках сімейного типу – 5, на повному державному забезпеченні -5 дітей, ЦСПР – 5, тимчасово у родині -3. 

       Окрім того, 5 дітей зазначеної категорії, які прибули з інших регіонів та проживають в сім’ях опікунів/піклувальників, над якими Служба здійснює відповідний контроль.

        Протягом року на первинний облік в Службі у справах дітей поставлено 8 дітей, яким надано статус дитина- сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування.

         Всього, на обліку в Службі перебуває 10 усиновлених дітей, за якими здійснюється нагляд до досягнення ними 18 річного віку.

         З метою забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування здійснено 75 обстежень умов проживання, виховання, навчання та утримання дітей, які перебувають під опікою/піклуванням, дітей у складних життєвих обставинах.

      Службою за 2023 рік – оформлено та поновлено 8 свідоцтв про народження, які були втрачені.

       На квартирному обліку перебувають на кінець року дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа : віком від 16 до18 років – 5, від 18 до 23 років – 25, від 23 до 35 років – 26.

        Спеціалісти Служби присутні під час проведення слідчих дій (допити, оголошення підозри), що проводяться органами досудового розслідування по відношенню до неповнолітніх, які були затримані за підозрою у вчиненні злочину та території Старокозацької ТГ без супроводу законних представників.

        Проведення профілактично-роз’яснювальної робота з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах та їх батьками

       Одним із основних напрямків роботи Служби у справах дітей є робота по виявленню дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та проведення відповідної профілактичної роботи з ними.

         Так, під особливим контролем перебувають 22 сімей, з яких - 25 дітей перебувають на профілактичному обліку Служби у справах дітей.

        Серед дітей: 12 – батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків. Налагоджена взаємодія між працівниками Служби у справах дітей сільської ради сектору ювенальної превенції ВП ГУНП, управлінням освіти та культури сільської рад, закладами охорони здоров’я.

          Служби у справах дітей разом із працівниками КУ «Центр надання соціальних послуг населянню»  здійснювали спільні відвідування родин, обстежували житлово-побутові умови та складали початкові акти оцінки потреб дитини/родини, які опинилися у складних життєвих обставинах.

   Також було здійснене невідкладне відібрання 3-х малолітніх дітей від матері- Маргаринт Ніни Іванівни та влаштування до Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Служби у справах дітей Білгород-Дністровської районної державної адміністрації.

          Всього з 2023 рік до Служби у справах дітей надійшло: - вхідна документація – 275; - вихідна документація – 131; - звернень громадян – 39; - особистий прийом – 86 особи.

 

          Протягом  2023 року  в КУ «ЦНСП Старокозацької сільської рада» працювало  14 соціальних робітників  ( з них –  7 соціальних робітників зайняті  на умовах повного робочого тижня, інші працівники на умовах неповної зайнятості - на 0,5 та 0,25 ставки). Соціальні робітники надають соціальну послугу - догляд вдома  для  одиноких, самотніх людей похилого віку та інвалідів.

Відповідно до укладених договорів та індивідуальних планів надання соціальної послуги догляд вдома, соціальні робітники  відвідують  та надають соціальні послуги підопічним 2-3 рази на тиждень. У 2023 році соціальна послуга догляд вдома  надавалася  62 одинокім особам похилого віку -  з них за цей період 13 осіб вибуло, 3 особи взято на обслуговування. На  31 грудня 2023 року надається соціальна послуга догляд вдома  52 особам похилого віку.

  Також в КУ «ЦНСП Старокозацької сільської ради» працюють 2 фахівця із соціальної роботи.  У 2023 році  було виявлено та проводиться  робота з 124 сім’ями ( в них 341 дитини), які проживають у складних життєвих обставинах. Під соціальним  супроводом  знаходиться  53 сім’ї  ( в них 209 дітей).    

Крім цього  соціальні послуги надаються прийомним сім’ям , дитячим будинкам сімейного типу,  сім’ям, в яких діти знаходяться під опікою, сім’ям ВПО та особам, які засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

 На території Старокозацької ТГ знаходяться два дитячих будинка сімейного типу, в яких проживають та виховуються 12 дітей,  також на території нашої територіальної громади знаходяться дві  прийомні сім’ї, в яких виховуються 8 дітей, ще надаються соціальні послуги  15 сім’ям  (у них 19 дітей), в яких проживають діти – сироти та діти позбавлені батьківського піклування.

На даний час  фахівцями із соціальної роботи виявлено та проводиться робота з 69 сім’ями ( в них 187 дитина), які  перебувають у складних життєвих обставинах.

Ведеться соціальна робота з внутрішньо переміщеними особами ( на обліку 6 сімей ВПО), проводиться соціально-виховна робота із засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі (9 осіб).

 У  2023 року здійснено 54 виїзду по селам Старокозацької ТГ з метою виявлення та надання соціальних послуг сім’ям/особам які їх потребують.  Усі зазначені сім’ї та особи, які виявлені та знаходяться на обліку у Центрі  за цей час були охоплені соціальними послугами:  здійснено 918 відвідувань  та 2 194 надання соціальних послуг сім’ям СЖО, 6247 заходів  відвідування, надання  соціальних послуг одинокім особам похилого віку.

КУ «ЦНСП Старокозацької сільської ради» має технічні засоби реабілітації для інвалідів та людей похилого віку, які було передано  Територіальним  центром надання соціальних послуг Білгород – Дністровської райдержадміністрації ( ходунки, палиці для ходьби). У 2023 році КУ «ЦНСП Старокозацької сільської  ради» придбала  три нових інвалідних візка призначених для людей з особливими потребами. Під час роботи  у 2023 році виявлено 5 підопічних, яким було надано у тимчасове використання  ходунки.

     Фахівці КУ «ЦНСП Старокозацької сільської ради» забезпечені необхідною комп’ютерною технікою.   Соціальні робітники та фахівці із соціальної роботи здають щомісячні звіти  про  роботу  директору КУ «ЦНСП Старокозацької сільської ради».

       Рішенням Старокозацької сільської ради від  22.12.2022 № 2433-VIII,  затверджено «Положення  про платні послуги КУ «ЦНСП Старокозацької сільської ради» ,  але звернень у 2023 році від громадян Старокозацької громади на платні послуги не надходило.

    Для подальшої роботи фахівці із соціальної роботи у 2023 році пройшли навчання, які були заплановані Одеським обласним Центром соціальних служб.

З метою забезпечення прав громадян на отримання якісних адміністративних послуг на території Старокозацької сільської територіальної громади функціонує Центр надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради (далі –ЦНАП, Центр), який результативно взаємодіє з суб’єктами надання адміністративних послуг.

ЦНАП є моделлю інтегрованого офісу, діяльність якого здійснюється за принципом «єдиного вікна». Основними завданнями Центру залишаються – спрощене, комфортне, своєчасне і якісне надання адміністративних послуг населенню, протидія корупції та уникнення використання посередницьких послуг, організація інформаційного обміну даними між службами, контроль за здійсненням  адміністрування надання послуг.

Адреса розташування ЦНАП: 67730, Одеська область, Білгород-Дністровський район,  с. Старокозаче, вул. Соборна, 27.

Загальна площа приміщення, що була виділена для ЦНАП складає 126 кв. м., у тому числі: зона прийому (рецепції) – 24 кв. м., зона інформування  та зона очікування – 35 кв. м., зона обслуговування – 67 кв. м.

Чисельність працівників за штатним розписом складає 9 осіб, у тому числі: начальник відділу, 5 адміністраторів, 3 державних реєстратори.

Працівники Центру мають доступ до:

  • Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • Державного реєстру актів цивільного стану громадян;
  • Єдиної державної електронної системи  у сфері будівництва;
  • ПК «ІІС «Соціальна громада»;
  • Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

Адміністратори Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради продовжують наповнювати даними Реєстр територіальної громади у новій версії публічного сервісу «Реєстр територіальних громад» на офіційному веб-сайті Державної міграційної служби, ведення якого було започатковано у березні 2021 року.

 

Упродовж 2023 року Центр надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради працював над впровадженням нових адміністративних послуг, вдосконаленням своєї роботи відповідно до вимог чинного законодавства, спрощенням, оперативністю та покращенням умов їх отримання, підвищенням якості надання публічних послуг та їх територіальної доступністі, що дуже актуально для жителів віддалених населених пунктів.

 

Через Центр надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради відвідувачі мають можливість тримати 255 адміністративних послуги, серед яких:

  • державна реєстрація речових прав на нерухоме майно;
  • реєстрація місця проживання;
  • адміністративні послуги соціального характеру;
  • паспортні послуги;
  • державна реєстрація актів цивільного стану;
  • адміністративні послуги у сфері земельних відносин;
  • адміністративні послуги у сфері державної реєстрації земельних ділянок та надання відомостей з Державного земельного кадастру;
  • послуги у сфері архітектури та містобудування;
  • послуги Державної інспекції архітектури та містобудування України;
  • місцеві послуги.

 

Чисельність мешканців громади, яких обслуговує ЦНАП налічує                 18 456 осіб.

У Центр щодня звертаються десятки громадян для отримання послуг державної влади та місцевого самоврядування. Незважаючи на війну, ЦНАП продовжує працювати задля задоволення потреб населення та забезпечення отримання своєчасних та якісних адміністративних послуг мешканцями Старокозацької громади та внутрішньо переміщеними особами.

За період роботи з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року у ЦНАП відвідувачам було надано 11 941 адміністративних послуги, з них:

  • 5236 – послуги з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно;
  • 3274 - послуги соціального характеру;
  • 2426 – послуги з реєстрації місця проживання, в тому числі: 1718 - надання витягу з Реєстру територіальної громади;
  • 408 послуги у сфері земельних відносин та надання відомостей з Державного земельного кадастру;
  • 233 – послуги з державної реєстрації актів цивільного стану, в тому числі: 62 - державна реєстрація народження дитини та її походження; 34 – державна реєстрація шлюбу; 137 – державна реєстрація смерті;
  • 66 – паспортні порслуги (вклеювання до паспорта громадянина України (зразка 1994 року) фотокартки при досягненні 25- і 45-річного віку);
  • 298 – послуги місцевого значення;
  • 11 - послуги Державної інспекції архітектури та містобудування України.

Завдячуючи злагодженій роботі працівників ЦНАП та суб’єктів надання адміністративних послуг у звітному періоді за платні послуги, з яких  стягується адміністративний збір, до місцевого бюджету територіальної громади надійшло коштів на суму 1 046 441,85 грн, що на 60 774,87 грн перевищує обсяг надходжень від надання адміністративних послуг за 2022 рік.

 

№ з/п

Назва адміністративної послуги

Заплановано надходжень на 2023 рік (грн)

Надходження за 2023 рік  (грн)

Виконання (%)

1.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно

910 000

939 202, 10

103,21

2.

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно (у скорочені строки, передбачені законодавством)

15 000

51 000

340

3.

Надання відомостей з Державного земельного кадастру

25 000

25 857,56

103,43

4.

Надання інших адміністративних послуг

22 800

30 382,19

133,26

 

З метою розширення спектру послуг, підвищення  якості та доступності їх надання в одному місці відділом «Центр надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради» проводиться робота з запровадження послуг щодо оформлення і видачі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм та паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм через ЦНАП.

Завдяки участі Старокозацької сільської ради у  проєкті «Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України» у листопаді 2022 року було отримано спеціалізоване обладнання «Робоча станція для оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з електронним носієм або паспорта громадянина України у формі ID-картки та для реєстрації/зняття з реєстрації місць проживання/перебування осіб (внесення змін до ID-карток)».

За результатами виконання договору від 13.03.2023 № 11.435/23 Державним підприємством «Українські спеціальні системи» 04.04.2023 року надано послуги з проектування, монтажу, налаштування обладнання та організації каналу конфіденційного зв’язку у складі Національної системи конфіденційного зв’язку для підключення відділу «Центр надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради» до Єдиного державного демографічного реєстру.

В ЦНАП створено комплексну систему захисту інформації та визначено відповідальних осіб уповноважених мати доступ до відомчої інформаційної системи ДМС України.

Проведено первинну державну експертизу комплексної системи захисту інформації в автоматизованій системі взаємодії Центру з підсистемою щодо оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус через мережу Національної системи конфіденційного зв’язку  метою та отримано Атестата відповідності.

З метою виконання протипожежних заходів для впровадження надання паспортних послуг через ЦНАП та забезпечення оптимального рівня захисту працівників і відвідувачів, в приміщенні ЦНАП за рахунок місцевого бюджету встановлено систему пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу і управління евакуацією людей.

25 жовтня 2023 року між Старокозацькою сільською радою Білгород –Дністровського району Одеської області та Державною міграційною службою України укладено договір доручення на часткову обробку персональних даних, надання уповноваженим суб’єктам доступу до інформації Єдиного державного демографічного реєстру (далі – Договір) та затверджено Регламент технічної взаємодії між Державною міграційною службою України та відділом «Центр надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради» щодо прийняття ЦНАП заяв-анкет для внесення інформації до ЄДДР, видачі паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання.

Працівники відділу «Центр надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради», що будуть  здійснювати прийом документів для надання паспортних послуг, проходять навчання в  Білгород-Дністровському відділі Головного управління Державної міграційної служби України в Одеській області.

Після отримання відповідальними особами доступу до баз персональний даних ЄДДР та укладання Договору на 2024 рік ЦНАП розпочне прийом документів для отримання паспортних послуг.

У рамках співпраці з проєктом Програма ЄС Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України Старокозацька сільська рада у лютому 2023 року отримала спеціалізоване обладнання для забезпечення мобільної роботи ЦНАП -  Автоматизований портативний комплекс «Мобільний офіс» (далі – мобільний кейс).

Мобільний кейс – комплект сучасної портативної техніки, який дозволяє у форматі віддаленого робочого місця здійснювати повноцінний прийом документів для отримання адміністративних послуг за місцем перебування громадян. У мобільному кейсі поміщається повноцінний пересувний офіс: ноутбук, портативні сканер і принтер, WIFI роутер, мобільний акумулятор, WIFI камера та зчитувач ID-карток.

Для  забезпечення принципів доступності та справедливості при наданні адміністративних послуг населенню, в березні 2023 року Старокозацька сільська рада за підтримки Проєкту "Програма ЄС Міцні регіони – Спеціальна програма підтримки України", який співфінансується Урядом Німеччини та Європейським Союзом та впроваджується компанією GIZ, запустила послугу «Мобільний адміністратор». Унікальний сервіс було створено для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, які не здатні самостійно пересуватись, тому потребують отримання адміністративних послуг за місцем проживання. Так, за період з 02.03.2023 по 24.12.2023 адміністраторами Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради проведено 50 виїзних прийомів у селах Семенівка, Красна Коса, Карналіївка, Підгірне, Петрівка, Нова Царичанка, Козацьке, Володимирівка, Руськоіванівка, Крутоярівка, Стара Царичанка, та за допомогою автоматизованого портативного комплексу «Мобільний офіс» надано 649 адміністративних послуги.

02 січня 2023 року з метою наближення найзатребуваніших адміністративних послуг до жителів віддалених населених пунктів громади створено                                11 віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАП (залучення старост до надання послуг), облаштовано їх комп’ютерною та оргтехнікою.

За період роботи з 1 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року через віддалені робочі місця адміністраторів ЦНАП (далі - ВРМ ЦНАП) жителям віддалених населених пунктів громади було надано 2449 адміністративних послуги. Інформація про кількість наданих адміністративних послуг по кожному ВРМ ЦНАП представлена в нижченаведеній таблиці.

 

Інформація

щодо загальної кількості наданих адміністративних послуг через віддалені робочі місця адміністраторів ЦНАП Старокозацької сільської ради

 

з/п

Назва віддаленого робочого місця

Загальна кількість адміністративних послуг, наданих за період з 01.01.2023 по 31.12.2023

в тому числі:

послуги соціального характеру

послуги місцевого значення

1

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради у Володимирівському старостинському окрузі

234

232

2

2

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Карналіївському старостинському окрузі

120

99

21

3

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Козацькому старостинському окрузі

197

187

10

4

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Краснокосянському старостинському окрузі

203

182

21

5

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Крутоярівському старостинському окрузі

433

416

17

6

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Новоцаричанському старостинському окрузі

91

88

3

7

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Петрівському старостинському окрузі

329

272

57

7

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Підгірненському старостинському окрузі

141

109

32

8

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Руськоіванівському старостинському окрузі

222

212

10

10

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Семенівському старостинському окрузі

167

133

31

11

Віддалене робоче місце адміністратора Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради в Староцаричанському старостинському окрузі

312

293

19

 

Одним з найважливіших завдань Старокозацької сільської ради є надання громадянам якісних адміністративних послуг, в тому числі забезпечення їх доступності в рамках реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні.

З метою створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізувати свої права та отримати якісні адміністративні послуги за звітний період виконані наступні заходи по облаштуванню приміщення Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради відповідно до вимог щодо інклюзивності будівель і споруд, передбачених Державними будівельними нормами:

  • вхід до будівлі облаштований інформаційною табличкою, виконаною збільшеним шрифтом та у контрастному співвідношенні кольору шрифту відносно фону таблички;
  • перша та остання сходинка промарковані контрастною фарбою;
  • вивіска «Графік роботи», позначка "Кнопка виклику", таблички «Пандус», «Санітарна кімната», «Рецепція», «Вхід», «Вихід» дублюється шрифтом Брайля;
  • прозорі двері облаштовані попереджувальною контрастною смугою, наявне контрастне маркування на дверних прорізах;
  • наявний пандус та поручні з обох боків;
  • наявне місце для тимчасового розміщення дитячих колясок та інформаційна табличка до нього
  • інформаційні таблички у приміщенні (напрямки руху, номери робочих місць, назви секторів) виконані збільшеним шрифтом;
  • здійснено закупівлю системи виклику для інвалідів BELFIX SET-HELP 1YEB та комплект звукового маяка для сліпих Mobilis, які найближчим часом будуть встановлені при вході в будівлю ЦНАП;
  • здійснено закупівлю поручнів для інвалідів з метою облаштування санітарної кімнати для осіб з інвалідністю;
  • наявна можливість встановлення відеозвʼязку з перекладачем жестової мови.

Спільно з Міністерством цифрової трансформації України в ЦНАП також запроваджено сервіс шерингу документів при замовленні і отриманні адміністративних послуг за допомогою мобільного застосунку Дія.

Шеринг – це новітній спосіб надання копій цифрових документів. Він збільшить ефективність роботи ЦНАП і скоротить час на обробку та перевірку документів заявників.

Для шерингу документів в приміщенні ЦНАП розміщено QR-код у місці контакту з відвідувачами.

Для ще більшої зручності та скорочення часу перебування у ЦНАП встановлено платіжний термінал, де відвідувачі можуть оплатити будь-який вид послуг, а також місцеві податки та збори.

Також активно ведеться сторінка Центру надання адміністративних послуг Старокозацької сільської ради у мережі Facebook, де публікуються усі актуальні новини та інформація про діяльність ЦНАП (https://www.facebook.com/groups/557881045842520).

Велика увага приділяється підвищенню рівня професіоналізму адміністраторів, адже якість надання адміністративних послуг переважно залежить від компетентності працівника. Необхідний рівень фахової підготовки вимагає систематичного підвищення рівня знань та професійних навичок. Відтак адміністратори постійно працюють над підвищенням рівня своїх професійних навичок, кожен адміністратор пройшов онлайн курси на Порталі Дія, про що свідчать отримані сертифікати. Державні реєстратори та адміністратори беруть активну участь у офлайн та онлайн нарадах, тренінгах, зустрічах та семінарах.

У ЦНАП реалізуються принципи одержання громадянами широкого спектру інформації, отримання кваліфікованих консультацій, надання необхідної послуги в одному місці, ввічливе ставлення до кожної людини, розуміння проблем відвідувачів та прагнення максимально швидко знайти рішення для їх вирішення.

 

План роботи та перспективні напрямки розвитку ЦНАП на 2024 рік:

  • збільшення переліку адміністративних послуг, які надаються через ЦНАП, підвищення якості надання таких послуг, впровадження нових інформаційних технологій для спрощення процедури їх надання;
  • продовження виконання заходів зі створення умов для доступності осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення в приміщенні ЦНАП;
  • популяризація роботи «Мобільного адміністратора;
  • завершення робіт з запровадження послуг щодо оформлення і видачі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм та паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм через ЦНАП;
  • отримання доступу до ЄДР для запровадження надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців через ЦНАП;
  • продовження виконання заходів з впровадження адміністративних послуг з використанням відомостей Державного земельного кадастру.

 

 В галузі оборонної роботи :

Реалізацію повноважень виконавчих органів місцевого самоврядування  у названій галузі в громаді у 2023 році забезпечувався керівництвом сільської ради та 2 (двома) працівника відділу організаційно-кадрового забезпечення- інспектори з мобілізаційної роботи, цивільного захисту та бронювання військовозобов’язаних. За вказаним напрямком було здійснено такий напрямок роботи:

  • За період мобілізації було призвано по Старокозацькій сільській раді 82 чол.;
  • Зявилися до Білгород-Дністровського РТЦК та СП для проходження медичного огляду 138 чол;
  • Складено 498 актів про відсутність військовозобовязаних, які не прибули до Б-Д РТЦК та СП для оновлення військово-облікових даних та проходження медичного огляду під час мобілізації;
  • -отримано 56 розпоряджень про виклик до Б-Д РТЦК та СП 724 чол. Для проходження мед. огляду, з них :
      • 114 - оповіщено;
      • 498 – акти про відсутність;
      • 4 – акти про відмову;
      • 62 – виїхали за кордон;
      • 14- не зареєстровані;
      • 16- мають відстрочки від призову;
      • 8- покійні;
      • 8 – вже служать .
  •  Проведена у листопаді- грудні місяці 2023року приписка до призовної дільниці Білгород-Дністровського РТЦК та СП 61 юнака 2007 року народження з Старокозацької сільської ради;
  • Надано до Білгород-Дністровського РТЦК та СП під час проведення звірки інформації, щодо змін персонально-первинних даних 150 військовослужбовців та занесено їх до карток первинного обліку військовозобов’язаних і призовників;
  • Виготовлення особових справ 45 юнаків та контроль за проходженням медичного огляду;
  • Постійно проводились заходи, щодо агітації населення про службу за контрактом в Збройних Силах України.

-Проводилися засідання комісії з питань ТЕБ та НС , за рішенням яких було складено 9 протоколів ;

 

 В галузі забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян

Виконавчими органами сільської ради відповідно до норм ст. 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» у 2023 році проводилась певна робота по  сприянню діяльності органів суду, юстиції, служби безпеки, Національної поліції, адвокатури і Державної кримінально-виконавчої служби України. Вказаним органам на їх письмові запити надавалась відповідна інформація.

Відповідно до звернень Білгород-Дністровського відділу пробації Державної кримінально-виконавчої служби України були прийняті рішення «Про  визначення переліку  об`єктів  та видів робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення  у вигляді громадських робіт на 2023 рік», «Про  визначення переліку  об`єктів  та видів робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення  у вигляді суспільно корисних робіт на 2023 рік», «Про  визначення переліку  об`єктів  та видів робіт для засуджених, які відбуватимуть покарання у виді громадських робіт  на 2023 рік». Протягом 2023 року організовано виконання покарань у вигляді громадських робіт стосовно 1 особи.

 

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських рад належить розгляд справ про адміністративні правопорушення, віднесені законом до їх відання та утворення адміністративної комісії. Адміністративну комісію при виконавчому комітеті об’єднаної громади утворено рішенням виконкому від 30.11.2017 року № 54.  В період з 01 січня до 31 грудня 2023 року адміністративною комісією при виконавчому комітеті Старокозацької сільської ради розглянуто 10 протоколів про адміністративні правопорушення та відповідно оформлено 10 адміністративних справ.

Всі правопорушники – мешканці територіальної громади, а саме сіл: Карналіївка, Старокозаче, Козацьке, Нова Царичанка, Руськоіванівка, Петрівка.

За ст. 152 КУАП (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) – 10 осіб.

За результатами розгляду протоколів, на винних осіб накладено штраф на загальну суму 5015 грн., 31456 грн. з яких особи добровільно сплатили до місцевого бюджету Старокозацької сільської ради.

Таким чином, протягом поточного року до місцевого бюджету Старокозацької сільської ради надійшло 3145 гривень.

З метою реалізації повноважень передбачених частиною 3 статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», в частині здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення на території Старокозацької сільської ради створено комісію з питань дотримання законодавства про працю щодо легалізації зайнятості населення та забезпечення виплати заробітної плати.

На виконання покладених завдань та здійснення превентивних заходів з запобігання можливості використання неоформленої найомної праці, членами комісії та фахівцями Старокозацької сільської ради за участі та сприяння інших органів (Державної податкової служби, Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці,  Пенсійного фонду, Центру зайнятості, Національної поліції тощо) постійно здійснюються виїзди за місцем провадження відповідними юридичними та фізичними особами своєї господарської діяльності.

У 2023 році фахівцями Старокозацької сільської ради було проведено інформаційну роботу з суб’єктами господарювання (як фізичними, так і юридичними особами) щодо недопущення використання незадекларованої праці.

В ході цієї роботи робочою групою з легалізації зайнятості населення було відвідано роботодавців і поінформовано їх та працівників про ризики і наслідки не укладення трудових договорів. У 2023 році такими відвідуваннями було охоплено 71 роботодавця.

За результатами проведеної роботи у 2023 році легалізовано 28 осіб та 7 фізичних осіб набули статусу «Підприємців».

З початку року проведено 3 (три) засідання комісії з питань дотримання законодавства про працю щодо легалізації зайнятості населення та забезпечення виплати заробітної плати.

         За результатами проведеної роботи для надання правової оцінки обставинам, що можуть свідчити про грубе та системне потурання норм передбачених Кодексом законів про працю України, в частині належного оформлення трудових правовідносин та як наслідок вчинення кримінального правопорушення, за яке передбачено відповідальність згідно ст.172 Кримінального кодексу України було направлено листи:

  • до Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці – 2 звернення;
  • до Головного управління Національної поліції України в Одеській області та Миколаївській області - 2 звернення;
  • до Головного управління Державної податкової служби в Одеській області – 1 звернення.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України, робоча група з легалізації праці та зайнятості населення Старокозацької сільської ради за участі та сприяння інших органів влади продовжує проведення контрольних заходів (в межах повноважень) з питань виявлення неоформлених працівників.

 

Нотаріальні дії, визначені статтею 37 Закону України «Про нотаріат» (далі – Закон), вчиняються уповноваженою посадовою особою (в тому числі старостою, якщо такі повноваження закріплені в Положенні про старосту) у сільських населених пунктах, де немає нотаріусів.   

Нотаріальні дії вчиняються в приміщенні органу місцевого самоврядування на підставі наказу Міністерства юстиції від 11.11.2011 № 3306/5 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування»,  а в окремих випадках, коли громадянин не може з’явитися в приміщення органу місцевого самоврядування, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаним приміщенням.

Посадові особи сільської ради, уповноважені на вчинення нотаріальних дій, вправі виконувати виключно такі нотаріальні дії:

1) вживають заходів щодо охорони спадкового майна;

2) посвідчують заповіти (крім секретних);

3) видають дублікати посвідчених ними документів;

4) засвідчують вірність копій (фотокопій) документів і виписок з них;

5) засвідчують справжність підпису на документах;

6) видають свідоцтва про право на спадщину;

7) видають свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя.

Зазначені посадові особи органів місцевого самоврядування не мають права на оформлення документів, призначених для використання за межами державного кордону.

Дії, передбачені пунктами 6 і 7 частини першої статті 37 Закону України                                 «Про нотаріат» (тобто видача свідоцтва про право на спадщину та видача свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя),    вчиняють уповноважені посадові особи органу місцевого самоврядування, які мають вищу юридичну освіту, досвід роботи у галузі права не менше трьох років, пройшли протягом року стажування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса, завершили навчання щодо роботи з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі            Міністерства юстиції України, та склали іспит із спадкового права у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

Контроль за організацією нотаріальної діяльності уповноважених на це посадових осіб органів місцевого самоврядування, дотриманням ними порядку вчинення нотаріальних дій та виконанням  правил нотаріального діловодства здійснюється Міністерством юстиції України.

На даний час на території Старокозацької територіальної громади (як і в інших територіальних громадах України) не запроваджена робота щодо вчинення нотаріальних дій, передбачених пунктами 6 і 7 частини першої статті 37 Закону України «Про нотаріат»,  у зв’язку із необхідністю внесення змін та доповнень до законодавства щодо стажування посадових осіб органів місцевого самоврядування у державній нотаріальній конторі або приватного нотаріуса та технічного забезпечення для вчинення нотаріальних дій,                 зазначених вище.

За період з 01.01.2023 року по 31.12.2023 року головним спеціалістом – юрисконсультом сільської ради було вчинено 534 нотаріальні дії, в тому числі з виїздом за адресою місця проживання громадян, які у зв’язку з похилим віком та станом здоров’я  не можуть з’явитися в приміщення сільської ради. Із них:

– посвідчено довіреностей – 244;

– посвідчено заповітів – 43;

– виготовлено та видано дублікатів нотаріально посвідчених документів – 8;

– засвідчено вірність копії з оригіналу документа – 90;

– засвідчено справжність підпису на заявах про прийняття або відмову від прийняття спадщини та на інших документах – 149.

Згідно з наказом Міністерства юстиції України від 11.11.2011 за № 3306/5                            «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування» (далі –  Порядок вчинення нотаріальних дій) та відповідно до п. п. 1.10. розділу ІІІ цього Порядку відомості про посвідчення посадовими особами органів місцевого самоврядування заповітів та інформація про їх скасування, зміну або видачу дубліката підлягають обов’язковому внесенню до Спадкового реєстру у порядку, регламентованому «Порядком державної реєстрації заповітів і спадкових договорів у Спадковому реєстрі», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України                                    від 11.05.2011 № 491  (далі –  Порядок) та Положенням про Спадковий реєстр, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 07.07.2011 № 1810/5 (далі –  Положення).                  

Наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2022 № 578/5 «Про затвердження змін до Положення про Спадковий реєстр» (набув чинності 10.03.2022 року) (далі – Наказ) внесено зміни до Положення. Так, відповідно до абзацу 2 пункту 2.3 розділу ІІ  Положення (зі змінами, внесеними згідно з Наказом), посадові особи органів місцевого самоврядування вносять до Спадкового реєстру відомості про посвідчення заповітів, про їх скасування, зміну або видачу дубліката шляхом подання державному підприємству «Національні інформаційні системи» або його філіям заяв в електронній формі з використанням Системи електронної взаємодії органів виконавчої влади (далі – СЕВ ОВВ), при цьому на заяву в електронній формі накладається кваліфікований  електронний підпис заявника (посадової особи органу місцевого самоврядування).

З липня 2022 року спрощено порядок направлення заяв про внесення відповідних відомостей до Спадкового реєстру до Одеської філії Державного підприємства «Національні інформаційні системи», а саме: відправка таких документів та отримання Витягів про реєстрацію у Спадковому реєстрі і відповідей на листи відбувається виключно тільки через Систему електронної взаємодії органів виконавчої влади (далі – СЕВ ОВВ).

За 2023 рік головним спеціалістом – юрисконсультом юридичного відділу сільської ради було направлено до Одеської філії Державного підприємства «Національні інформаційні системи» 237 заяв про внесення відповідних відомостей до Спадкового реєстру.

Згідно зі статтею 46 Закону України «Про нотаріат» нотаріуси або посадова особа, яка вчиняє нотаріальні дії, має право витребувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії.

На запити нотаріусів про надання у зв’язку із відкриттям спадкової справи               інформації щодо спадкодавця головним спеціалістом – юрисконсультом юридичного відділу сільської ради було опрацьовано та надано 52 відповіді.  

По Старокозацькій сільській раді повноваження щодо вчинення нотаріальних дій на території відповідного старостинського округу закріплені в Положенні про старосту.

За період з 01.01.2023 року по 31.12.2023 року старостами було вчинено нотаріальні дії (кількість відповідно зазначена в таблиці 1), в тому числі з виїздом за адресою місця проживання громадян, які у зв’язку з похилим віком та станом здоров’я  не можуть з’явитися в приміщення сільської ради.

Всього по Старокозацькій сільській раді головним спеціалістом – юрисконсультом юридичного відділу та старостами відповідних старостинських округів вчинено 1365 нотаріальних дій (дані відповідно зазначені у таблиці 1).

Із них:

– посвідчено довіреностей – 776;

– посвідчено заповітів – 138;

– виготовлено та видано дублікатів нотаріально посвідчених документів – 9;

– засвідчено вірність копії з оригіналу документа – 103;

– засвідчено справжність підпису на заявах про прийняття або відмову від прийняття спадщини та на інших документах – 339.

 

Таблиця 1

 

 

Старостинські округи;

с. Старокозаче + ОТГ

 

Всього вчинено нотаріальних дій

Із них:

Посвідчено довіреностей

Посвідчено заповітів

видано дублікатів нотаріально посвідчених документів

засвідчено вірність копії з оригіналу документа

засвідчено справжність підпису на документах

Володимирівський

55

41

1

9

4

Козацький

112

78

16

18

Карналіївський

25

23

1

1

Краснокосянський

28

22

3

3

Крутоярівський

142

95

7

40

Новоцаричанський

50

32

6

12

Петрівський

70

39

13

18

Підгірненський

22

16

6

Семенівський

72

45

5

22

Староцаричанський

175

95

33

47

Руськоіванівський

80

46

7

1

26

 

 

 

 

 

 

 

с. Старокозаче + ОТГ

534

244

43

8

90

149

 

 

 

 

 

 

 

                      ВСЬОГО:

1365

776

138

9

103

339

 

 

Старокозацька сільська рада згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу» надає жителям сільської ради первинну правову допомогу.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», статті 19 Кодексу цивільного захисту України, указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», керуючись статями  361 п.1, 38, 40, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», враховуючи протокол комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 24.11.2022 року № 8, з метою забезпечення оперативного реагування на надзвичайні ситуації, надання допомоги населенню у разі критичних проблем з енергетикою та опаленням, недопущення випадків обмороження та загибелі людей у період низьких температур протягом зимового періоду 2022-2023 років було розгорнуто «Пункти Незламності» на території Старокозацької сільської ради на базі: Руськоіванівська гімназія Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області; Староцаричанська ЗОШ І-ІІІ ступенів Білгород-Дністровського  району Одеської області; Новоцаричанська ЗОШ І-ІІ ступенів Білгород-Дністровського  району Одеської області; Крутоярівська гімназія Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області; Чистоводненська гімназія з дошкільним відділенням Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області; Козацький ліцей Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області; Семенівська ЗОШ І-ІІ ступеня Білгород-Дністровського району Одеської області; Старокозацький опорний заклад загальної середньої освіти Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області; Філія «Петрівська гімназія з дошкільним відділенням» Старокозацького опорного закладу загальної середньої освіти; Краснокосянська гімназія Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області; Карналіївська загальноосвітня школа І-ІІ ступеня Білгород-Дністровського району Одеської області. Приміщення, де розташовані Пункти Незламност, забезпечені генератором, в наявності достатня кількість пального. Підключення генератора виконується згідно з правилами експлуатації, з дотриманням вимог протипожежної безпеки. В наявності запаси питної та технічної води, аптечка, чай, сухпайки, подовжувачі, простирадла, одноразовий посуд. Під час довготривалого перебування відвідувачі можуть відпочити на ліжках, які мають простирадла (Старокозацький опорний заклад загальної середньої освіти Старокозацької сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області). За пунктами визначено відповідальних особ, які координують роботу відповідного пункту та надають всю необхідну допомогу та підтримку.

 

          24 лютого 2022 році  розпочалось повномаштабне вторгнення по всій довжині спільного кордону. Дотепер завдаються удари по ключовим об’єктам військової та цивільної інфрастуктури України, руйнуючи оселі мирних мешканців, заводи, порти, зернові сховища, військові частини, нафтобази, заправні станції, церкви, школи, лікарні, пологові будинки та цілі міста і села.

          Керуючись Законом України «Про гуманітарну допомогу» було створено Штаб гуманітарної допомоги Старокозацької сільської ради.  Протягом 2023 року він продовжував функціонувати. За цей час сформовано та видано 9748 продовольчих наборів, 412 гігієнічних наборів, 4 рази відбулась видача одягу, в тому числі допомогу отримали і 333 внутрішньопереміщені особи.

   Керуючись законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про гуманітарну допомогу», «Про правовий режим воєнного стану», для підтримки життєдіяльності мешканців нашої громади отримано гуманітарну допомогу та налагоджена співпраця з міжнародними організаціями та фондами:

    Підписано меморандум про співпрацю з БФ "Десяте квітня" та реалізовано проект створення місця тимчасового проживання (МТП) для внутрішньопереміщених осіб, в селі Старокозаче. МТП повністю оснащений меблями та побутовою технікою.

  Підписано меморандум про співпрацю з ГР "Віра Надія Любов" та реалізовано проект по створенню "Центру протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі". В приміщеннях центру були зроблені поточний ремонт, придбано необхідні меблі та обладнання. Разом з центром була створена "кризова кімната", яка теж оснащення всіми необхідними меблями та технікою.

    Продовжується співпраця з програмою GIZ, що фінансується урядом Німеччини. Для забезпечення автономної роботи критичної інфраструктури, були передані дизельні генератори та сонячні станції. Для покращення адміністративних послуг в громаді, була передана мобільна станція адміністратора ЦНАП та орг. техніка. Для покращення матеріально-технічної бази Старокозацької лікарні, переданий мобільний комплекс УЗД, багатофункціональне ліжко пацієнта та механічний операційних стіл.

 

   Мешканці нашої громади у цей нелегкий час війни чекали від місцевої влади виважених та своєчасних рішень щодо забезпечення безпеки в населених пунктах, життєдіяльності громади та функціонування об`єктів критичної інфраструктури. Аналізуючи усе, що нам вдалося зробити спільними зусиллями протягом року, вважаю що ми впоралися з цим завданням. 

       Все, що зроблено протягом року – це результат нашої спільної роботи. Все, що не зроблено – наша спільна відповідальність. А те, що плануємо - це наше спільне бажання відроджувати нашу громаду.

      Дякую кожному, хто не стоїть осторонь та всім, хто долучається до розвитку нашої громади.

     Найбільша вдячність та низький уклін нашим Захисникам, які ціною власного життя виборюють такий потрібний нам усім мир та всіх чекаємо додому живими.

 

ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь