A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старокозацька громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Стихійна торгівля продуктами харчування.

Дата: 26.04.2023 09:07
Кількість переглядів: 54

Білгород-Дністровське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області інформує

 

Стихійна торгівля продуктами харчування – загроза епідемічному добробуту населення. У жодній європейській державі не можна побачити вуличних продавців харчовими продуктами на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях. Але деякі безвідповідальні громадяни активно торгують харчовими продуктами без належного контролю зі самочинно встановлених точок продажу, утворюючи цілі осередки незаконної торгівлі.

Втім, так продавати харчові продукти – це правопорушення. Наголошуємо, що, відповідно до Кодексу України про адміністративні порушення, торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях заборонена. Питання ми стихійної торгівлі займається поліція.

Купуючи продукти харчування на вулиці, покупець бере відповідальність на себе, при цьому він повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я. Контроль за незаконною торгівлею держава не здійснює, якість і свіжість продуктів на стихійних ринках ніхто не перевіряє.

Єдине законне місце для торгівлі харчовими продуктами, крім магазинів, – це ринок, де здійснюється обов’язковий державний ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується.

Якщо, наприклад, взяти молоко та молочні продукти, то продавці повинні щодня надавати їх на перевірку. І при цьому власник корови повинен мати ветеринарну довідку про стан здоров’я тварини, від якої отримано молоко, і де вказано, чи досліджувалась вона на хвороби, які можуть передаватись людям. Також не можна купувати молоко в пластикових пляшках, які є предметами одноразового використання і не завжди мають відоме походження – іноді їх збирають на смітниках.

Такі вимоги до торгівлі даними продуктами пов’язані з їх небезпечністю для здоров’я у випадку неналежного зберігання цього товару, отримання молока від хворої худоби, купування його у нездорового продавця і т.д..

Стихійна торгівля – потенційна небезпека для споживача. Продукти харчування, які безконтрольно реалізують несумлінні підприємці, приватні особи з рук, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції, харчові отруєння, глистні інвазії. Позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача немає. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.

Озирниться та зрозумійте, яку небезпеку Ви створюєте для себе та своїх близьких.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь