A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старокозацька громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Шановні жителі, Білгород - Дністровського району!  Спільними зусиллями зведемо до мінімуму негативний вплив амброзії на здоров’я людей!

Дата: 11.08.2022 08:13
Кількість переглядів: 123

 

 

      Засмічує ця рослина  усі польові культури, овочеві, плодові, городи, узбіччя доріг, залізничні насипи, луки та пасовища, пустирі, береги зрошувальних каналів, ставків і річок та інші необроблювані землі. Амброзія полинолиста в період цвітіння,  а цвіте вона  з середини липня до настання    осінніх заморозківсеред населення  досить часто викликає  алергійне захворювання - амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи в очі, ніс, бронхи викликає сльозотечу, погіршує зір, призводить до різкого запалення слизових оболонок  верхніх дихальних шляхів, приступів бронхіальної астми, підвищує температуру тіла.   Від даного виду алергії, за даними ВООЗ, по всьому світу страждає більше 70 млн. людей! Кожна квітка викидає в атмосферу мільярди частинок пилку, які можуть розноситися вітром на відстань до 500 км.                                                                                                                                                                                                                                                  Як правило, алергічна реакція на пилок амброзії нічим не відрізняється від алергії на будь-яку іншу рослину. Алергени, що містяться в пилку, швидко руйнують захисний бар’єр слизових оболонок носа та очей, викликаючи чхання, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршення зору, першіння в горлі, свербіж та почервоніння шкіри, підвищення температури тіла. В окремих випадках може бути набряк легень, ускладнення нападів бронхіальної астми та хронічних астматичних бронхітів. У рідкісних випадках, потрапляючи в організм, пилок амброзії може провокувати нетипові симптоми: головний біль, втрату смаку та нюху, пригніченість або підвищену дратівливість, депресивний стан та погіршення сну. 

  • Тому, важливо: знищити всю наявну амброзію біля свого житла (зробити це потрібно ще до цвітіння бур’яну, найбільш дієвий засіб – виривання рослини з коренем). 

  • Основні способи боротьби з бур’яном: оскільки амброзія полинолиста розмножується тільки насінням, тому слід не допускати її цвітіння. На присадибних ділянках та клумбах необхідно виривати амброзію, чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру. Виривання рослини з коренем є найефективнішим способом боротьби з даним бур’яном. Головним для всіх землевласників та землекористувачів, володарів присадибних та дачних ділянок є обстеження земель кожні 10-15 діб с квітня до жовтня, що використують. На земельних ділянках підприємств, установ та організацій, на територіях населених пунктів та територіях, прилеглих до присадибних ділянок громадян, найбільш розповсюдженим методом боротьби є скошування, яке повинно бути системним протягом тривалого часу. Метод низького скошування буде єфективним за умов проведення його з залишенням над землею не більш 2 см стебел, щоб не допустити відростання та створення бокових пагонів амброзії, яка має дуже високу спроможність до відростань після скошувань та проводити неодноразово на самих тих ділянках протягом певного періоду - до жовтня. Для боротьби з амброзією, поза межами населених пунктів, можливе використаннягербіцидів.

 

Державний фітосанітарний інспектор                                     Лещук О.В.

 

__________________________________________________________________


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь