Вибір насіння та розсади: відповідальний підхід
Нині вибір насіннєвого матеріалу досить широкий. Виробники постійно працюють над створенням нових гібридів культур. Однак чи якісне насіння нині на ринку? Розглянемо, на що варто звертати увагу, вибираючи насіння чи розсаду.
Упакування. Щоб вибір насіння не був помилковим, вибирати посівний матеріал краще у великих стаціонарних і онлайн точках. На упакуванні має бути:
-
Назва культури, сорту/гібрида. Дані вказуються на упакуванні великими літерами на видному місці. На упакуванні є короткий опис умов і термінів вирощування культури (вказують зазвичай у формі тексту і схеми).
-
Адреса і телефон виробника.
-
Номер партії товару. Кожна партія, яка є в роздрібній торгівлі, має «Сертифікат якості». У разі виникнення претензій до якості насіння відстежити партію легко саме по номеру. Крім того, якщо потрібно буде докупити насіннєвий матеріал, за номером партії швидко знайдеться ідентичний.
-
Термін придатності або зберігання. Варто звернути увагу на місяць і рік фасування та придатності. Дата, має бути проштампована, а не надрукована в друкарні.
-
Номер ДСТУ. Насіння в пакетиках, якщо його упакували офіційні виробники, проходить контроль на відповідність ДСТУ. Якщо таке позначення зазначено, воно вказує на певні посівні характеристики.
-
Схожість посівного матеріалу. Виробник не може гарантувати 100% схожість насіння. Проте 80% і вище — це високий показник схожості. Варто звертати увагу на цей показник, обираючи посівний матеріал.
-
Варто звертати увагу й на попередження виробника. Наприклад, буває що виробник провів передпосівний обробіток насіння вже до його реалізації. Якщо спробувати самостійно підвищити схожість, то можна нашкодити насінню. Якщо такої вказівки немає, можна проводити протруювання до сівби.
Термін покупки насіння для сівби. Насіння овочів краще купувати із січня по червень. Насіння багаторічних рослин — із початку осені. Цибулини й бульби краще купити заздалегідь, з осені. Ціна на них у цей період нижча, а зберігається такий посадковий матеріал добре до початку посадки на розсаду.
Першу розсаду продавці виносять на ринок у південних регіонах уже в кінці березня — на початку квітня (капуста рання, деякі квіткові). Не варто поспішати її купувати. Ця розсада може бути погано загартована й рано висіяна. Така розсада часто на 50–70% гине, вимагає додаткової уваги та тимчасових укриттів.
Треба почекати прогрівання ґрунту в шарі до рекомендованих температур і настання безморозного періоду. Для теплолюбних культур, таких як томати, +12…+14 °С, перців і баклажанів понад +15 °С. Розсада з особливо ніжною кореневою системою не терпить пересадок — огірки, кабачки, гарбуз, кавуни — +17…+18 °С. Культури, посаджені в холодний ґрунт, дуже довго відходять від стресу, не формують молоді корінці, рослини довго приживаються, хворіють. Краще почекати, коли настане постійна температура повітря не нижча за +14…+20 °С залежно від виду і сорту культури. В останні роки перепади температури повітря важко передбачити.
Коренева система розсади. Сьогодні продавці пропонують покупцям розсаду, вирощену двома способами — з відкритою й закритою кореневою системою. Розсада з відкритою кореневою системою зазвичай проходить процедуру пікірування. Врешті-решт, на якість розсади ці способи вирощування не відбиваються.
Огляньте уважно розсаду з відкритою кореневою системою. Кожен сорт або гібрид повинен бути в окремому ящику. Ґрунт на корінцях розсади повинен бути свіжим і вологим, але не мокрим, легко обсипатися, якщо струсити. Кінчики корінців мають бути білими, живими, а не пожовклими із загрубілою шкіркою. Практичніше розсаду всіх розсадних культур купувати, вирощену в окремих місткостях, таблетках, касетах, горщиках і стаканчиках. Такі культури, як огірки, кавуни, кабачки, патисони, завжди потрібно купувати із закритою кореневою системою, щоб під час пересадки не пошкодити центральний корінець. Найкращою до посадки вважається розсада культур, що вирощена в торфоперегнійних горщиках.
Стебло розсади. Стебло має бути прямим, гладким, без тріщин, пухирців (якщо це не біологічна ознака культури). Стебло розсади за м’якого згинання не ламається, а легко гнеться й відновлює вертикальне положення.
Товщина/діаметр стебла біля розсади томатів ранніх 7–8, у пізніших — 7–10 мм, злегка опушене, трохи фіолетових відтінків.
У баклажанів і перцю болгарського стебло розсади має діаметр відповідно 6–7 і 4–6 мм у кореневої шийки. Міжвузля не перевищують 2,0–2,5 см. Рослини великі, цілком одного забарвлення.
У капусти чим більше діаметр стебла, тим краще. Відмінно розвинена розсада буває за товщини стебла не менше як 8–10 мм. Рослини з кволими пагонами, у яких діаметр стебла не перевищує 3–4 мм, купувати не варто. Стебло має бути прямим. Якщо стебло зігнуте, на приживання розсади потрібно більше часу, а врожай дозріє на 2–3 тижні пізніше. Гладкий, без перетяжок і темних плям. Усі відхилення від однотонного забарвлення свідчать про захворювання або про наявність шкідників.
Листя розсади. Листя у всіх видів розсади повинні відповідати забарвленню, характерному для сорту. Неприродне темно-зелене листя означає перегодовування рослини азотом. Сама рослина легко ламається.
У розсади томатів ранніх сортів кількість добре розвинених листків становить 5–6. Середні та пізні сорти розсади формують до посадки близько 8, а іноді до 10 справжніх листків. Розсада раннього перцю, готова до висадки, має 6–8 листочків і квіткові бутони і 8–12 — у середніх і пізніх сортів. Якщо колір листя світло-зелений, а всі інші показники в нормі, то після посадки розсади у найближчі 5–6 днів потрібно підгодувати добривами хелатних (легкозасвоюваних) форм чи добривами з мікроелементами. Розсада ранньої капусти до висадки має 5–6 справжніх листків, середньої і пізньої — 6–7. Усі листки повинні бути цілими, без зламів, з легким восковим нальотом (можливі світло-фіолетові відтінки). Пожовклі нижні листки можуть бути ознакою ураження поширеним захворюванням — кілою.
Не варто купувати перерослу розсаду! Вона не сформує більш раннього і повноцінного врожаю, бо витрачає більше часу на адаптацію і приживлення кореневої системи. Бліді листя, нерівномірно пофарбовані, витягнуті напівпрозорі стебла, корінці у формі зів’ялих бутонів — така розсада непридатна до посадки. Рослина, у якої на стеблі сліди відірваного листя, темні цятки і невеликі рисочки на стеблах, мозаїчні недорозвинені листя із засохлими кінчиками, вважається непридатною до посадки.
Провідний фахівець відділу контролю
у сфері насінництва та розсадництва Алла Козаченко