A A A K K K
для людей із порушенням зору
Старокозацька громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

Захисні споруди цивільного захисту.

Дата: 22.03.2022 16:38
Кількість переглядів: 503

З метою організації захисту населення в сучасних умовах використовуються захисні споруди цивільного захисту (протирадіаційні укриття), а також найпростіші укриття.

Захисні споруди цивільного захисту – споруди, призначені для захисту (укриття) населення від засобів масового ураження в особливий період та від дії факторів ураження надзвичайних ситуацій у мирний час (далі – захисні споруди).

Вони розподіляються на сховища та протирадіаційні укриття та є основним засобом колективного захисту окремих категорій населення.

Протирадіаційні укриття - це інженерні споруди, які призначені для захисту від впливу іонізуючого випромінювання при радіоактивному забрудненні місцевості і допускають безперервне перебування у них розрахункової кількості осіб, що укриваються, до двох діб (надалі - ПРУ). Крім того, можуть застосовуватися і укриття найпростішого типу.

Найпростіші укриття це споруди підземного простору населених пунктів, підвальні та інші приміщення, які можуть бути використані для захисту населення у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру та у особливий період.

Шановні мешканці Старокозацької сільської ради! 

Уважно слухайте повідомлення та виконуйте вказівки місцевого підрозділу з питань цивільного захисту. Життя багато в чому залежить від вправних та  правильних дій в разі виникнення загрози нападу противника та за сигналами оповіщення цивільного захисту.

Під час загрози нападу противника ввімкніть та постійно тримайте ввімкненим телевізор. Через канали будуть передаватися розпорядження та сигнали оповіщення цивільного захисту та рекомендації щодо дій в цій ситуації. Особисті документи (паспорт, диплом, свідоцтва про народження, шлюб та освіту, інші важливі документи) варто мати з собою.

Беріть активну участь у виконанні наступних заходів: 

- у підготовці захисної споруди або найпростішого укриття, в якій укриваєтесь Ви та Ваша сім’я;

- у виготовленні та підготовці найпростіших засобів індивідуального захисту органів дихання та шкіри;

- у підготовці індивідуальних перев’язувальних пакетів, домашньої аптечки та медикаментів.

При підготовці до укриття у захисній споруді завчасно зберіть речі (постільну білизну, натільну білизну, одежу, документи, гроші, запас харчів та води на три доби, засоби індивідуального захисту, аптечку) і тримайте їх у доступному місці, біля виходу з квартири (приватного будинку). Дітям дошкільного віку: вкладається у кишеню або пришивається до одягу записка, де зазначається прізвище, ім'я та по батькові, домашня адреса, а також ім'я та по батькові матері і батька.

Порядок заповнення захисних споруд людьми, які укриваються 

Заповнення захисних споруд проводиться за сигналами оповіщення цивільного захисту. Для швидкого заповнення захисної споруди особи, що укриваються, повинні заздалегідь вивчити маршрути руху. Напрямок руху до захисних споруд від місць масового перебування людей зазначається покажчиками маршруту руху, вивішеними на видимих місцях. Особи, що укриваються, повинні прибувати у захисну споруду із засобами індивідуального захисту та дводобовим запасом продуктів у поліетиленовій упаковці та мати при собі найнеобхідніші речі. Забороняється приносити у захисну споруду легкозаймисті речовини або речовини, що мають сильний запах, а також громіздкі речі, приводити тварин. Заповнювати захисні споруди необхідно організовано, без паніки. Розміщує людей у відсіках особовий склад формувань з обслуговування захисних споруд. Осіб, що прибули з дітьми, розміщують в окремому відсіку чи у місці, спеціально відведеному для них. Ні в якому разі не випускайте з поля зору дітей, тримайте їх біля себе. Особи, що укриваються, під час перебування у захисній споруді повинні виконувати усі вказівки командира і особового складу формування, що стосуються перебування у споруді, надавати їм необхідну допомогу. У захисній споруді забороняється палити, шуміти, запалювати без дозволу гасові лампи, свічки, не слід ходити по приміщеннях без особливої потреби, необхідно дотримуватись дисципліни, якнайменше рухатися. За необхідністю та по можливості надайте допомогу тим, хто її потребує, тобто інвалідам та особам похилого віку.

     На території Петропавлівської селищної ради знаходяться 7 протирадіаційних укриттів, які придатні до укриття населення та майже у кожному приватному житловому будинку у населених пунктах є погреба, які також можна використати для укриття населення. 

Рекомендації щодо підготовки підвальних приміщень для укриття населення 

Для укриття населення в особливий період основним і загальнодоступним способом є підвальні приміщення багатоквартирних і приватних житлових будинків, адміністративних, виробничих і господарських будівель і споруд (надалі – підвальні приміщення). З урахуванням ситуації на південному сході України слід завчасно подбати про готовність підвальних приміщень, де планується укриття населення до їх використання. Варто уже в цей час підготувати до прийому населення кожне підвальне приміщення. Для підготовки підвальних приміщень слід невідкладно виконати необхідні роботи, зокрема:

  •     

  •     підготовка     загальних приміщень (виконується     спільно мешканцями

будинку, працівниками організації) прибрати приміщення від сміття;

  •     

  •     винести     непотрібні та зайві речі;      

    

  •     демонтувати     тимчасові перегородки;      

    

  •     звільнити     загальні проходи в підвальному     приміщенні;      

    

  •     укріпити     вхідні двері;      

    

  •     перевірити     електропроводку, освітлення та вимикачі;

    

  •     створити     запас електролампочок, свічок, ліхтариків;          

    

  •     облаштувати     вентиляційні отвори;      

    

  •     встановити     лавки, тапчани (лежаки);

    

  •     за     можливості змонтувати: електророзетки;     автономне електроосвітлення від     акумуляторів та інше.

Підготовка окремих приміщень:

  •     

  •     облаштувати     забір води від системи централізованого     водопостачання та водовідведення;

    

  •     підготувати     ємності для створення запасів питної     та технічної води;      

за можливості облаштувати: 

  •     

  •     окремі     приміщення для санвузлів та під'єднати     їх до системи каналізації;

    

  •     місця     для приготування їжі, зокрема з     використанням електроплиток. Підготовка     приватних підвальних приміщень:

    

  •     прибрати     приміщення від сміття, винести непотрібні     та зайві речі;      

    

  •     перевірити     електропроводку, освітлення та вимикачі;          

    

  •     створити     запас електролампочок і свічок,     укомплектувати ліхтариком;      

    

  •     перевірити     вентиляційні отвори, встановити стільці     (лавку, тапчан, лежак);

    

  •     створити     запас продуктів харчування тривалого     зберігання (консерви, консервація тощо)     та питної води, а також теплих речей та     ковдр, забезпечити їх зберігання у     водонепроникних чохлах.

Інформація щодо місцезнаходження протирадіаційних укриттів для укриття населення Старокозацької сільської ради

   

Сподіваємося, що всі ці поради ніколи не знадобляться, але знати їх варто, бо в лиху годину вони можуть допомогти вам врятувати своє життя.

1. Старокозаче  вул.Соборна 26  паспорт №56232  1976 рік випуску  КЗ-100 ( 100 чоловік)  S- 258.7 м2

2. Аграрний ліцей вул. Маліновського  30а, №56230  1977 рік випуску  КЗ-100  (300 чол.)  --270,3 м2

3. Крутоярівка вул. Центральна 89а  № 56227     19 82 р.в. ( 400 чол.)  -510.4м2 

4.с.Чистоводне вул.Школьна 21а  №56230   1982 р.в.  КЗ-50  (230чол.)    354м2

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь