Старокозацька громада
Одеська область, Білгород-Дністровський район

ШАРКА СЛИВ –ХВОРОБА КІСТОЧКОВИХ КУЛЬТУР!

Дата: 10.01.2023 15:05
Кількість переглядів: 156

Фото без опису

Шарка сливи (віспа сливи) є однією з найбільш серйозних хвороб кісточкових плодів. Хворобу спричиняє вірус Plum pox virus (PVV). Вражають родину роду Слива (Prunus). Особливий збиток хвороба завдає абрикосу, персику та сливі, оскільки знижує якість і викликає передчасне опадання плодів. PVV переноситься в польових умовах попелицями неперсістентним способом (вірус не зберігається в тілі переносника), однак перевезення інфікованого рослинного посадкового матеріалу є головним способом поширення шарки на великі відстані.

Симптоми PVV можуть проявлятися на листках, пагонах, корі, пелюстках, плодах і кіточках. На листках симптоми особливо чітко помітні у весняний період через 3-4 тижні після цвітіння. Ознаки шарки на листках: хлоротичні плями, кільця, смуги, пожовтіння жилок і навіть деформація листя. Уражені плоди деформовані, мають хлоротичні плями і кільця, розвиток тканини плодів у цих місцях припиняється, утворюються заглибини, які нагадують віспу. В місцях ураження тканина плодів частково відмирає і заповнюється камеддю. Кісточки уражених плодів мають бліді кільця і плями.

Вперше шарка була зафіксована на сливі європейській (P. domestica) в Болгарії в 1917-18 рр. і описана як вірусна хвороба у 1932 році. Відтоді вірус, прогресуючи, поширився по значній частині Європи, території навколо басейну Середземного моря, на Близькому Сході. Хвороба була виявлена з обмеженим поширенням в Азії, Південній і Північній Америках.

Вірус здатен пошкоджувати не лише сливу, а й вишню, абрикос, мигдаль, персик та інші кісточкові культури.

Оскільки не існує лікування вірусу шарки сливи, і збудник може спричинити руйнівні проблеми в саду, запобігання поширенню вірусу має вирішальне значення. Найкращий спосіб запобігання вірусу віспи – використання здорового посадкового матеріалу. Знищення інфікованих дерев – головний спосіб боротьби.

 Карантинні заходи:

- заборона завезення садивного матеріалу у вільні зони з регіонів поширення захворювання;

- карантинний огляд, лабораторна експертиза;

- обстеження посадок: через 21-28 днів після цвітіння, в період дозрівання плодів;

 Агротехнічні заходи:

- в зонах суцільного ураження заміна сприйнятливих сортів стійкими і толерантними;

- в зоні часткового ураження обов'язкове знищення уражених дерев радикальним - методом з негайним спалюванням викорчуваних дерев та дезінфекцією засобів та інвентарю;

- боротьба з комахами-переносниками.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь